preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Naslovnica

Učenici 3. a i 1. b razreda opće gimnazije posjetili izložbu

Autor: Sandra Bošnjak, 6. 6. 2022.

U Zavičajnom muzeju Slatina učenici 3. a i 1. b razreda opće gimnazije posjetili su izložbu sa svojim predmetnim nastavnicima prof. Zorislavom Jelenčićem i prof. Željkom Orban. Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika, u povodu 25 godina karijere, pod nazivom „Kronika hrvatske gluposti“ u Zavičajnom muzeju otvorena je u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja.

S obzirom na to da se karikatura (crtež kojim se na duhovit, satirički, metaforički ili sličan način komentira neku situaciju) proučava u nastavi Hrvatskoga jezika (područje Kultura i mediji) i Etici, i to kroz perspektive humora i satire, stereotipa, simbolizma, preuveličavanja, vizualnih metafora i sl., učenici su dobili zadatak odabrati karikaturu koja ih se najviše dojmila, fotografirati ju i analizirati prema zadanim smjernicama.

 

Učenici su zaključili da karikatura predstavlja autorovo mišljenje, a ne činjenice pri čemu je pristran, smiješan, često i satiričan, da koristi stereotipe kako bi prenio poruku javnosti pri čemu upotrebljava metafore i simboliku i da mu je u konačnici cilj zabava, ali isto tako može biti i sredstvo propagande.
 

 

Autorica teksta: Željka Orban, prof.


Priloženi dokumenti:
Ana-Nika_Brunovic_3.A.pdf (181.80 KB)
Elizabeta_Kokoric.pdf (140.79 KB)
Kristian_Ferencak.pdf (136.41 KB)
Lea_Jagarinec.pdf (103.89 KB)
Marija_Pongracic.pdf (170.31 KB)
Sven_Ouzecky.pdf (134.38 KB)
Tihana_Bosec.pdf (148.54 KB)


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju