preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Novosti

Slatinčani šesti put na Državnoj smotri simuliranih suđenja

Autor: Sandra Bošnjak, 12. 10. 2020.

U subotu 3. listopada, održana je 14. Državna smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja  na kojoj je sudjelovalo samo deset ekipa, a jedna od njih bila je i ona iz Srednje škole Marka Marulića Slatina za koju su nastupili: Barbara Jukić, Dina Kovač, Elena Bićanić, Karla-Marija Mojzeš, Lucija Podolski, Marija Bljakaj, Nikka Kurtović, Noa Fazerkaš, Sonja Prebeg, Terezija Som i Vlatka Pačarić, a mentor im je bio profesor Zorislav Jelenčić.

Specifičnost ovogodišnje smotre je da je održana online – timovi su se javljali iz matičnih škola, a sudci su bili na Općinskom sudu u Novom Zagrebu. Smotru su pripremili i organizirali viši savjetnici Nevenka Lončarić Jelačić, prof. soc. paed. phil. i mr. sc. Tomislav Ogrinšak.
Predsjednik Povjerenstva bio je doc. dr. sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a sudionike je pozdravila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i naglasila da se ovakvom vrstom smotre učenici vježbaju iznošenju činjenica, argumentaciji i donošenju zaključaka.

Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje - na unaprijed zadanom predmetu građanske parnice „Vjekoslav Marić protiv Krešimira Čirića i Gimnazije dr. Franjo Tuđman iz Zagreba„ učenici se uče ulogama tužitelja, tuženika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju. Pripreme za suđenje trajale su gotovo deset mjeseci. Naime, smotra se trebala održati još u proljeće, ali je odgođena zbog epidemioloških razloga.  Pravnim savjetima i saslušavanjem učenika od velike pomoći bila je Dijana Javorović,  sutkinja Općinskog suda u Slatini, informatička potpora bio je profesor Josip Mikolašević, a za opće se uvjete brinula spremačica Zorica Galiot. Ovo je već šesti put da Slatinčani sudjeluju na Državnim smotrama simuliranih suđenja, a dosad je nastupilo ukupno 67 učenica i učenika.

 

 
 

Autor: Zorislav Jelenčić, prof.
Susjedne škole
Osnovne škole: Srednje škole:
OŠ Eugena Kumičića OŠ Josipa Kozarca Industrijsko-obrtnička škola

Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Članovi školskog volonterskog kluba „Carpe Diem“ ovih dana su se prisjetili prerano preminulih učenika i profesora škole. Volonterke Anja Semak 2.agt i Lana Keller 2.agt za tu su prigodu napravile pano koji su postavile u hol škole. Navedena aktivnost provedena je uz stručnu pomoć voditeljica volonterskog kluba Silviju Štimac i Marinu Ivoš i vjeroučiteljicu Jelenu Matišić.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju