preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Novosti

Kravata, najpoznatiji hrvatski dar svijetu. Obilježili smo njezin dan.

Autor: Sandra Bošnjak, 27. 10. 2020.

Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.). Ovaj je „modni“ detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su oduvijek bili zainteresirani za kvalitetne novitete na području odijevanja. Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio modni standard svih francuskih plemića. Oni su ubrzo usvojili ovaj novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (‘na hrvatski način’), što je ujedno postao novi korijen francuske riječi cravate.

Koliko se Francuzima svidjela kravata dovoljno pokazuje podatak kako je 1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu. Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak kulture i otmjenosti.

„Dobro zavezana kravata je prvi ozbiljan korak u životu muškarca“ Oscar Wilde

Ovom su  rečenicom, učenici 4. razreda agroturista i agrotehničara, započeli obilježavanje Međunarodnog dana kravate, koji se odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. obilježava 18. listopada.

Na satu razrednoga odjela su s razrednicom Gorankom Tomšić odškrinuli vrata u slavnu povijest imena i nastanka kravate. Naučili su sve o njezinu porijeklu, o slavnom windsorskom čvoru te tome što boja kravate koju nosimo, govori o našoj osobnosti.

Na nastavi Hrvatskoga jezika su sa svojim nastavnicama, Marinom Ivoš i Ivanom Lukač Vuković, odradili radionice vezivanja kravate, od onih jednostavnih vezova (knez Borna i kralj Tomislav do onih pojačanih). Nakon završene radionice, naši su momci spremni za sve buduće ozbiljne korake koji ih čekaju u životu.

Učenici su svoju kreativnost i maštovitost pokazali i izradom straničnika u obliku kravate i to od recikliranoga materijala (stari kalendari). Straničnici će im koristiti prilikom čitanja budućih lektirnih djela.

 

 


Nakon tjedna posvećenoga kraljici modnoga stila, zaključili smo da  dan kravate nije samo jedan dan, niti se svodi samo na kravatu. Objašnjenje značaja kravate i njezinih pojavnosti u modernoj kulturi zapleteno je poput čvora u njezinu središtu. Kravata, naime, nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, koji predstavlja središte cjelokupne modne pojavnosti onoga tko je nosi, pridajući smisao njegovoj pojavi.

Ivana Lukač Vuković, prof.
Susjedne škole
Osnovne škole: Srednje škole:
OŠ Eugena Kumičića OŠ Josipa Kozarca Industrijsko-obrtnička škola

Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Članovi školskog volonterskog kluba „Carpe Diem“ ovih dana su se prisjetili prerano preminulih učenika i profesora škole. Volonterke Anja Semak 2.agt i Lana Keller 2.agt za tu su prigodu napravile pano koji su postavile u hol škole. Navedena aktivnost provedena je uz stručnu pomoć voditeljica volonterskog kluba Silviju Štimac i Marinu Ivoš i vjeroučiteljicu Jelenu Matišić.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju