preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Novosti

Međunarodni dan tolerancije

Autor: Sandra Bošnjak, 21. 11. 2020.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16. studenog 1995. godine.

UNESCO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge. UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u cijelosti glasi ovako!

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi, ali i podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.

Međunarodni dan tolerancije obilježili su i učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina. Radionicu pod nazivom  Zbogom, nasilje! Dobro nam došla, tolerancijo! provele su na Satu razrednika predmetne nastavnice Goranka Tomšić, Jelena Matišić i Marina Ivoš. Učenici   4.att/pto , 1 te i 3. att aktivno su sudjelovali u navedenoj radionici. Cilj provedene radionice je ukazati na problem etiketiranja,  podržati različitost te uvidjeti sličnost među ljudima i osmisliti vlastite prijedloge za podizanje svijesti o raznim oblicima nasilja. Učenicima su toleranciju/netoleranciju prikazali unutar društva, obitelji, škole i vršnjačke stupine.

 


Predmetne nastavnice: Goranka Tomšić, Jelena Matišić i Marina Ivoš
Susjedne škole
Osnovne škole: Srednje škole:
OŠ Eugena Kumičića OŠ Josipa Kozarca Industrijsko-obrtnička škola

Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Učenici 2. razreda tehničar za elektroniku na Satu razrednika s razrednicom Dubravkom Ištvanfi obilježili su Međunarodni dan djeteta. Na satu su raspravljali o odnosu prava i odgovornosti, a primjere kako se prava vežu uz odgovornosti istaknuli su na panou.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju