2016-10-01 20:38:00

AGROTURISTIČKI TEHNIČARI S.Š. MARKA MARULIĆA SLATINA U BERBI I PRERADI GROŽĐA

PRAKTIČNA NASTAVA: BERBA SORTE GROŽĐA FRANKOVKA

Dok pojedinim učenicima trećeg razreda agroturističih tehničara berba grožđa ne predstavlja novo iskustvo, velika većina učenika po prvi put je sudjelovala u tradicionalnoj berbi grožđa u slatinskom vinogorju.

Nakon utvrđivanja dozrijelosti i iznimno zadovoljavajuće količine sladora berba je mogla započeti. Berba  se odvijala u vinogradu OPG Hodak gdje su učenici u veselom okruženju uspijeli nabrati dovoljnu količinu grožđa potrebnu za postupke proizvodnje vina tijekom praktične nastave.


Osim frankovke, vinske sorte karakteristične za slatinsko vinogorje učenici su vrlo rado ocjenjivali organoleptička svojstva i drugih sorti grožđa u vinogradu.

Nakon berbe grožđe su u prostorima škole preradili učenici drugog razreda agroturističkih tehničara. Sljedeće tehnološke operacije proizvodnje crnog vina frankovke učenici će izvesti tijekom praktične nastave u školskoj godini 2016./2017.


Za vino proizvedeno u školskoj godini 2015./2016. učenici su osmislili prepoznatljiv naziv „Marul“, zatim ga napunili u butelje, etiketirali i donirali u svrhu promocije škole.


Proizvedena Frankovka „Marul“  zadovoljila je kvalitativne kriterije učenika, nastavnika i šire javnosti.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji fotografija praktične nastave.


Srednja škola Marka Marulića Slatina