2021-06-21 17:54:47

Radionica izrade prehrambenih suvenira


Radionica izrade prehrambenih suvenira potaknuta je inicijativom učenika agroturističkog usmjerenja koji u sklopu Praktične nastave iz ugostiteljstva obrađuju tematsku cjelinu „Prehrambeni suveniri u agroturizmu“.

Radionica je zamišljena kao ciklus više radionica u kojima će učenici pod vodstvom prof. Brigite Jurlina osmišljavati i proizvoditi prehrambene suvenire koje će učenici promorvirati na svom budućem turističkom seoskom obiteljskom gospodarstvu.

Treća radionica obrađuje temu “Srijemuš u maslinovom ulju“

Medvjeđi luk, srijemuš, crijemuš, divlji luk ili šumski luk (Allium ursinum L.) raste po sjenovitim i vlažnim šumama, uz šumske putove i potoke, te se u proljetnom periodu bere i na našim prostorima.

Biljku sa lukovicom izvađenu u šumi može se presaditi na sjenovito ili polusjenovito mjesto u vrtu i imati je dostupnu svake godine, jer se brzo širi i pokriva tlo.

Proces pripreme „ Srijemuša u maslinovom ulju“ obuhvaća postupak pranja, siječenja i hladne maceracije svježih listova srijemuša u maslinovom ulju. Ovo je jedan od boljih načina konzerviranja te izuzetno zdrave i ljekovite biljke.

Tako napravljeno ulje ima rok trajanja oko 6 mjeseci. Izvanredan je dodatak pri začinjavanju salata gdje se koristi kao komponenta dressinga, ili se dodaje prilikom prigotovljavanja jela zbog poboljšavanja organoleptičkih svojstava.

 

 

Sirovine za proizvodnju „ Srijemuša u maslinovom ulju“

Svježi srijemuš Maslinovo ulje

Brigita Jurlina, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina