2021-09-28 09:31:13

Pekmez od zelenih rajčica

Učenici agroturističkog usmjerenja na Praktičnoj nastavi iz poljoprivrede pobrali su sve zrele rajčice na našem poljoprivrednom imanju, te ih na Praktičnoj nastavi iz ugostiteljstva preradili u koncentrat.

Ostatak zelenih rajčica koje neće uspjeti dozrjeti nije se bacio već je dobio novu priliku da postane Prehrambeni suvenir koji je nekada zauzimao važno mjesto kao dio zimnice naših baka.

U sklopu vježbi iz nastavnog predmeta Izrada autohtonog suvenira učenici su sa prof. Brigitom Jurlinom napravili Pekmez od zelenih rajčica. Takav proizvod u budućnosti vrlo će uspješno moći prezentirati gostu na svom agroturističkom imanju.

Iako to možda ne znamo, zelene rajčice nisu nutritivno beskorisne. Imaju 43 mg vitamina C, 58 µg vitamina A, kalija, sadrže i alkaloid tomatin koji suzbija mikroorganizame kao što su virusi, gljivice ili bakterije, dok kalcija imaju tri puta više nego zrele rajčice.

Zelene rajčice iako nemaju crvenu boju imaju likopena kao i zrele rajčice.

Na taj način zelene rajčice štite naš imunološki sustav od oksidativnih oštećenja.

Ali ne zaboravimo zelenu rajčicu nikada ne jedemo svježu jer sadrži veliku količinu otrova solanina.
 

 

Brigita Jurlina, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina