2021-10-25 17:47:09
GASTRO SUVENIR – POVEZIVANJE PREHRANE, TRADICIJE I STOČARSTVAKako se Istrijani diče sa svojim tartufima i hladno prešanim maslinovim uljem od kojih su napravili razne proizvode, tako i mi Slavonci imamo svoj specijalitet kojemu svake godine raste i potražnja i cijena, a to su čvarci.
Čvarci imaju status autohtonog hrvatskog proizvoda s geografskim podrijetlom, a proizvod su tradicionalnih slavonskih svinjokolja.Nekada je čvaraka bilo u izobilju, danas ih nema i zbog toga postižu za vrijeme svinjokolja astronomsku cijenu.
Najkvalitetniji i najskuplji čvarci ( cijena oko 300 kn/kg) proizvedeni su od leđnog masnog tkiva crne slavonske svinje Fajferice uzgojene na ekološki način u prirodnom okruženju i šumama Slavonije.
Sitniji čvraci koji nisu oku privlačni nisu se u slavonskim domaćinstvima nikada bacali, prerađivali su se u paštete i namaze.
Zbog toga, kako se ova tradicija ne bi zaboravila, učenici su na vježbama iz nastavnog predmeta Izrada autohtonog suvenira u sa prof. B Jurlina i prof. Stočarstva G. Tomšić napravili slavonsku deliciju „Namaz od slavonskih čvaraka“.
Osnovna namirnica za proizvodnju ove delicije bili su čvarci „Mesoprerade“ iz Slatine.
Prof. Brigita Jurlina
|