2021-10-28 12:35:48
RADIONICA-GASTRO SUVENIR ARONIJA
Aronija je prepoznata kao nutritivno vrlo vrijedna voćna kultura za kojom se kontinuirano bilježi rast potražnje na domaćem i inozemnom tržištu. To je razlog zašto aronija postaje sve učestalija u ponudi brojnih OPG-a Slavonije.
S obzirom na niske zahtjeve kada je u pitanju tehnologija uzgoja, ova je poljoprivredna kultura vrlo pogodna za organsku i ekološku proizvodnju, pojasnila nam je prof. Jasna Asić koja nam je ustupila i dio svoje ekološke proizvodnje kako bi napravili neke proizvode od aronije i predstavili ih kao mogući autohtoni proizvod nekog budućeg OPG-a naših učenika agroturističkog usmjerenja.
Za početak smo na proizveli 4 proizvoda od aronije.
Prva dva proizvoda nastala su najjednostavnijim načinom prerade sušenjem.
Od osušenog ploda aronije napravili smo čaj i voćni prah aronije.
Voćni prah osobito je interesantan jer se može pomiješati s jogurtom, umiješati u voćni shake, dodati u müsle ili u tijesto za kolač.
Treći proizvod je Kompot od jabuke i aronije
Kompoti su proizvodi dobiveni kuhanjem voća u šećernom sirupu. Sitnije voće se ostavlja cijelo, a krupnije ljušti i rasijeca.
Naš kompot je proizveden od jabuka ( pobranih u školskom voćnjaku na Praktičnoj nastavi iz poljoprivrede; uz pomoć prof. J.K.Purgar i prof. G. Tomšić ) i svježe aronije, uz dodatak šećera i mirodija.
Četvrti proizvod je aronija konzervirana u alkoholu. Ovaj proizvod biti će osnova za proizvodnju čokoladnih pralina sa aronijom.
prof. Brigita Jurlina
|