2021-11-04 12:06:30

Predavanjem prof. Željke Venus započelo provođenje projekta „ Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“

Početak realizacije projekta „Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“ je upravo na 20. listopada kada se obilježava Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Prof. Venus održala je predavanje o marketingu jabuka i upoznala učenike sa načinima realizacije projekta.

Kroz predavanje učenici su upoznati sa mogućnostima kreiranja novih proizvoda od jabuka te načinima njihove promocije kako bi razvijali svoje poduzetničke sposobnosti i pronašli svoje mjesto na tržištu nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.

Cilj projekta je izrada „zdravog“ proizvoda. Stvaranje vlastitog proizvoda od prirodnih sirovina slatinskog kraja.


Želimo potaknuti male proizvođače na OPG-ovima, da iskoriste posebnosti biološkog bogatstva našega kraja - voće koje uspijeva na ovim prostorima pretvoriti u nove, atraktivne proizvode primjenjive u gastro - turističkoj ponudi! Promicanje ideja o tome kako voće našega kraja upotrijebiti za stvaranje novih proizvoda, doprinos je ukupnom razvoju gospodarstva. Temelje za budući turistički razvoj potrebno je postaviti što ranije – jačanje poduzetničkog duha provoditi u cjelokupno odgojno – obrazovnom radu (tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja).

Namjena aktivnosti je ponuditi učenicima zdravu grickalicu u našoj školi. Doprinijeti razvoju turizma u destinacijskom pristupu. Povezivati naše obrazovne institucije s privatnim sektorom. Motivirati mlade za rad u poljoprivredi i agroturizmu i razvijati poduzetnički duh učenika. Suradnja svih struka naše škole, i razvoj svjesnosti o značenju timskog rada učenika i njihovih nastavnika različitih profila.

U projektu, učenici i nastavnici stekli bi kvalitetnu edukaciju kako praktično iskoristiti pogodnosti vlastitog okružja u turističke svrhe, ali i veliko iskustvo u projektiranju ideja za EU fondove.

Projekt ćemo realizirati kroz edukacije, radionice, izlaganja, posjete, izradu čipsa, promidžbenih materijala, recepata, izrada i oslikavanje pakiranja, sudjelovanje na sajmovima i izložbama …

Vrednovanje će se izvršiti na prezentaciji proizvoda nakon kušanja. Pozvani kušači popunit će upitnik o dojmovima, rezultate bismo objavili na Facebook i web-stranici škole.

Nakon degustacija neposrednim upitima i komentarima te putem ankete sudionici će iskazati svoje mišljenje o kvaliteti proizvoda i njegovoj stvarnoj primjeni.

Željka Venus, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina