2021-11-04 19:14:31

Predavanje prof. Jasne Asić, u sklopu projekta „ Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“

Profesorica Jasna Asić održala je 20. listopada 2021. godine, zanimljivo predavanje za učenike članove školske zadruge Slatina. Tema predavanja bila je Mirisi i okusi jabuka. Prof. Asić upoznala je učenike sa porijeklom jabuke i njezinom rasprostranjenošću, voću koje potječe iz južnog Sibira i Azije otkuda je stiglo u Europu. Jabuka je članica porodice ruža (Rosaceae) i danas se u svijetu uzgaja nekih 7500 različitih sorti.

 

Posebno je istaknula važnost jabuke u našoj prehrani i njezina nutritivna svojstva. Kombinacijom različitih okusa i aroma, jabuka pruža svojevrsni užitak uz istovremenu blagodat po zdravlje organizma. Zdravstvene dobrobiti jabuke ne dolaze samo iz vlakana, vitamina i minerala koje sadrži već i iz fitonutrijenata koji djeluju kao snažni antioksidanti. To su kvercetin i drugi polifenoli koji značajno pridonose sveukupnim antioksidantskim svojstvima jabuke.

Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus. Nizom primjera i korisnih savjeta prof. Asić želi potaknuti učenike na što veću zastupljenost jabuka u njihovoj prehrani. Predavanje je završila preporukom konzumiranja čipsa od jabuke umjesto nezdravih grickalica.

Željka Venus, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina