2022-05-17 12:31:50

GASTRONOMIE ET VINS DE FRANCE

Jedna od aktivnosti u povodu Dana škole bila je posvećena francuskim vinima i gastronomiji.
Naime, u sklopu obilježavanja Dana škole, učenike 4.a i b razreda opće gimnazije, polaznike nastave Francuskog jezika, profesorice Jasna Asić i Dijana Fotez počastile su, u duhu proslave, prigodnim predavanjima o francuskim vinima i gastronomiji.

        Francuska kuhinja neodvojivo je povezana s kulturom i načinom života čitave francuske nacije, a ujedno predstavlja i kolijevku kulinarske umjetnosti i pravi raj za kuhare. Kulinarstvo je sastavni element svakodnevnog života Francuza, pa i ne čudi da su upravo oni stvorili umjetnost savoir vivre, u slobodnom prijevodu – uživanje u životu. Jedna od prvih asocijacija na francusku gastronomiju, pored vrsnih sireva i ostalih specijaliteta, dakako bi bila vina. U Francuskoj se vino pije umjesto vode, mlijeka, čaja i piva. Francuzima će biti teško izdržati bez makar jedne čaše prilikom finog objeda. U normalnim prilikama, konzumiraju se manje poznate marke vina, većinom malih, lokalnih vinogradara. Ipak, u posebnim prigodama nezamislivo je ne počastiti se finim, poznatim vinom.

        Profesorica Jasna Asić, na svojem nas je predavanju o vinu, upoznala s poviješću vina te njegovom proizvodnjom, a poseban je naglasak stavljen na vina francuske proizvodnje.  Vino se proizvodi fermentacijom grožđa, ploda biljke vinove loze (lat. Vitis Vinifera), ali se može dobiti i od drugog voća, a ponekad i od žitarica. Procjenjuje se da prosječan Francuz popije 100 litara ovog plemenitog pića godišnje. Francuska, zajedno s Italijom i Španjolskom, čini 48% svjetske proizvodnje vina. Neka od najpoznatijih francuskih stilova vina su crveno, rosé, bijelo (suho, polu-suho, polu-slatko i slatko), te pjenušavo.    

 

 


 

       Profesorica Dijana Fotez osvrnula se na povijest francuske gastronomije putem predavanja, a zatim nas je kroz radionicu o francuskoj kuhinji upoznala  s nekim od njihovih najpoznatijih specijaliteta. Francuzi pažljivo biraju namirnice za svaki obrok, a jelovnik ovisi o danu (npr. je li neko slavlje), dobu dana, blagdanima ili jednostavno o mašti kuhara. Upoznavši najpoznatije francuske specijalitete poput puževa, raznovrsnih sireva, čuvenog Ratatouillea, učenici su imali priliku složiti meni po svome izboru.

 

 

Ana Čurić, učenica 4.b razreda opće gimnazija i Dijana Fotez, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina