2022-06-22 14:36:57

Međunarodni eTwinning projekt Baš je IN biti GREEN

U školskoj godini 2021./22. učenici trećeg razreda ekonomije i prof. Željko Milnović uključili su se u međunarodni eTwinning projekti Baš je IN biti GREEN.  Projektne aktivnosti namijenjene su upoznavanju i sudjelovanju učenika srednjih škola i viših razreda osnovnih škola u aktivnostima vezanim uz ciljeve održivog razvoja osobito u djelovanju u području klime, spoznaje važnosti modela Reduce – Reuse- Recycle (R-R-R) kao i održive (zelene) potrošnje.

U projektu je ukupno sudjelovalo 39  nastavnika (33 iz Hrvatske, 2 iz Turske, 1 iz Bosne i Hercegovine, 1 iz Slovenije i 2 iz Srbije) te preko 200 učenika.

Tijek aktivnosti:

na početku projekta učenici i nastavnici su upoznati s tijekom projektnih aktivnosti te o sigurnosti i ponašanju na Internetu, učenici i nastavnici su se predstavili svojim avatarima na TwinBoardu, Projektne aktivnosti bile su:

1.aktivnost – Naš pogled u zeleno
2. aktivnost – 17 ciljeva održivog razvoja
3. aktivnost – Klimatske promjene kao jedan od ciljeva održivog razvoja
4. aktivnost – Reduce – Reuse – Recycle
5. aktivnost – Zeleni izazov
6. aktivnost – Održiva potrošnja/zeleni potrošač

na kraju projekta i učenici i nastavnici  popunili su evaluacijske ankete, te su svi sve svoje radove objavili na zajedničkom Padletu kao javno dostupnoj kolekciji materijala na poveznici: https://padlet.com/ksenija4040/y7yopodod4hpn0u6

 

Ostvareni ciljevi projekta:

podići svijest učenika o izazovima održivog razvoja u svijetu te na poduzimanje konkretnih akcija vezanih uz klimatske promjene i okoliš; razvijati medijsko obrazovanje i medijsku pismenost putem aktivnog stvaranja različitih vrsta medija; razvijati IKT vještine; razviti interdisciplinarne vještine kao što su istraživanje, inicijativa, kreativnost, komunikacija te primijeniti suradničke i timske vještine, vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema

 

Iz trećeg razreda ekonomije u projekt su se uključili:

Lucija Katalinić Nikola Brnada Matej Božurić Nikolina Molnar Ivano Kumrić Dean Rašetić

 

Mentor učenicima je prof. Željko Milnović

Autorice i voditeljice projekta su Ksenija Krizmanić Horvat (Ekonomska škola Požega) i Štefica Čanić (Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda).
E Twinning projekt Baš je IN biti GREEN  bio je dijelom aktivnosti  ovogodišnjeg Europskog tjedna održivog razvoja, koji  se odvijao u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada pod motom „Misli globalno, djeluj lokalno“.
Europski tjedan održivog razvoja je europska inicijativa koja se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja. ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti Ekonomskog fakulteta sveučilišta u Beču. ODRAZ-Održivi razvoj zajednice koordinator je ove inicijative u Hrvatskoj.
Projektne aktivnosti Baš je IN biti GREEN objavljene su na ESDW webstranici (www.esdw.eu ) zajedno s još  53 prijavljena događanja iz Hrvatske   https://esdw.eu/country/croatia/.
Projektne aktivnosti objavljene su i na web stranici Ujedinjenih naroda UN SDG Action Campaign na stranici act4sdgs.org

 

Autor: Željko Milnović prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina