2022-08-26 20:23:00

OD POLJA DO STOLA NA EKOLOŠKI „ STARINSKI“ NAČIN

Domaću ekološku pasiranu rajčicu učenici 3. raz. agroturističkog usmjerenja proizveli su na vježbama iz ljetne stručne poljoprivredne i ugostiteljske prakse.
Zrele i ukusne plodove rajčice ubrali su u školskom plasteniku i poljoprivrednom gospodarstvu kako bi proizveli pasiranu rajčicu tradicionalnim postupkom.
Očišćena rajčica kuhana je u kotlu na otvorenom, a jednostavnim postupkom pasiranja u njoj su sačuvani svi nutricionistički važni elementi kao što su pektin, celuloza, likopen i organske kiseline.

Pasirana rajčica termički je obrađen pasterizacijom čime je izbjegnuto dodavanje konzervansa, a ujedno je očuvana tekstura i gustoća proizvoda.

Svoj proizvod „Pasiranu rajčicu“ učenici će tijekom nastavne godine koristiti na vježbama iz nastavnog predmeta Kuharstvo za pripremu umaka, variva, juha, i ostalih priloga za jela.

 

 

Prof. Brigita Jurlina


Srednja škola Marka Marulića Slatina