2022-11-23 13:54:00

Učenici 4. AGT razreda posjetili su pekaru Peco

Dana 21. studenog 2022. učenici 4. AGT razreda sa nastavnikom Alenom Đurasekom, u sklopu predmeta Gotovi proizvodi u poljoprivredi biljnog podrijetla, posjetili su pekaru Peco u vlasništvu obitelji Pecolaj. Prilikom obilaska, pridružio nam se gospodin Ila Pecolaj i približio nam na jedan jednostavan način umjetnost proizvodnje kruha i „pregršt“ drugih pekarskih proizvoda.

Upoznao je učenike sa tipovima brašna i čitavom „paletom“ pekarskih proizvoda koji se od pojedinog brašna dobivaju, procesom izrade tijesta i njegove pripreme za pečenje. Upoznao nas je sa onom lijepom stranom posla, koja se temelji na osiguravanju temeljne ljudske potrebe…“kruha našeg svagdašnjeg“ i one ružnije strane, da se većina poslova obavlja noću, kako bi već u cik zore, prvi ranoranioci kupili pekarske proizvode za svoje obitelji. Ipak, zaključak je, da je puno više onog lijepog, jer kako kaže gospodin Ila: „Ovo je doktorski posao“.

 

Da zna o čemu govori, dokaz je dugogodišnje iskustvo i tradicija u pečenju kruha. Mi smo se na kraju zahvalili na gostoprimstvu i ostali zadivljeni jednom vrijednom obitelji koja nam svakodnevno osigurava…, ma ne samo kruh, ima tu puno više toga, ali to otkrijte sami i iznenadite svoje ukućane. Posjet je obavljen izvan radnog vremena kako se ne bi ugrozio proizvodni proces.

Autor: Alen Đurasek, prof.


Srednja škola Marka Marulića Slatina