preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 U prezentaciji predstavljamo aktivnosti učenika i nastavnika škole u ovoj školskoj godini.


Radionica enkaustike za Dan škole

Autor: Željka Venus, 28. 4. 2017.

Povodom obilježavanja Dana škole, 25. travnja 2017. godine profesorica i voditeljica sekcije naše školske zadruge Mirisi i okusi zavičaja i izrada rukotvorina Jasna Asić održala je vrlo zanimljivu radionicu. Na radionici je zainteresiranim posjetiteljima pokazala nov način slikanja peglom pomoću voska i masnih boja - enkaustiku.

Enkaustika je stara i neobična tehnika slikanja voskom. Poznata je od drevnog Egipta, Grci su je primjenjivali prvotno kod ličenja brodova i dijelova arhitekture, a od V. st. pr. Kr. u zidnom slikarstvu. Preko helenističkoga prešla je u rimsko slikarstvo (zidne slike u Pompejima i Herkulanu). Portreti s realističkim značajkama pronađeni su na sarkofazima u El Faiyūmu u Egiptu (nastali u razdoblju od I. do IV. st.).
Nekada se taj vosak zagrijavao usijanim željezom, a danas se ovaj postupak obavlja peglom za enkaustiku ili običnom kućnom peglom. Danas se uz vosak koriste tempere i masne boje s kojima se dobiva čitav spektar boja. Nekada su ovom tehnikom slikane vjerske slike, kao što je Bogorodica sa Isusom koja je nastala u ranom bizantijskom dobu. Do danas, ova slika je ostala očuvana!

 


Radionicu pogledajte u videu.
Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Tko je bio sv. Nikola i koje su zanimljivosti vezane uz njegov život istražili su članovi školske sekcije Etnologija koja djeluje u sklopu Školske zadruge Slatina i njihova voditeljica Marina Ivoš,prof. Ovom temom bavili su se Lana Šimić 1.te , Viktorija Velić 2.te, Borna Bula 2.te i Antonija Gegić 4.att. Svojim radovima uredili su pano u školi. Detaljnije informacije o svetom Nikoli možete pronaći u virtualnoj učionici Školska zadruga Slatina – sekcija Etnologija koja se nalazi na Loomenu.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju