preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Posjet sajmu obnovljivih izvora energije

             U Varaždinu se od 10. do 12. studenoga 2010. godine održao 2. sajam obnovljivih izvora energije CRO ECO ENERGY EXPO 2010. Tema sajma bili su obnovljivi izvori energije, kako energiju što efikasnije koristiti i zakonska regulativa kod korištenja eko energije.
             Na sajmu se predstavljao i naš grad Slatina, kao grad partner, pa smo pozvani da u suradnji s gradom posjetimo sajam, što smo i učinili. Na sajam je išao 31 učenik iz drugih, trećih i četvrtih razreda gimnazije te iz drugoga razreda ekonomske škole s nastavnikom fizike. Učenike gimnazije sam izabrao zbog toga što se zanimaju za fiziku i tehniku, u čemu su veoma dobri, a učenike ekonomske škole zato što proučavaju energiju i iskorištenje energije u sklopu predmeta energetika.
             Na sajam smo krenuli u 7,30 sati iz Slatine i došli nešto prije 10,00 sati u Varaždin. Otvorenje sajma je bilo u 10,00 sati.
Već je otvorenje sajma ilustriralo njegovu temu – očuvanje okoliša i zaštitu planeta Zemlje. Naime, za vrijeme priredbe na platnu je bila slika planeta Zemlje, a uz obraćanje voditelja i dogradonačelnika grada Varaždina, u skladu s temom sajma, održana je i zanimljiva modna revija. Predstavljeni su modeli od materijala koji nisu uobičajeni za izradu odjeće pa su odjevni predmeti načinjeni od najlona bili potpuno crni, vjerojatno zbog toga što nisu biorazgradivi, a modeli od biorazgradivih materijala su bili u prekrasnim kombinacijama boja. Na kraju nam se obratio gradonačelnik Čehok, koji je uz obraćanje i proizvodio struju za potrebe sajma biciklom kao obnovljivim izvorom energije.

Posije smo krenuli u razgledavanje sajma, gdje se moglo saznati kako koristiti i koliko koštaju pojedini obnovljivi izvori energije.
Dosta je bilo izložaka o korištenju sunčeve energije, i to kao fotonaponski sustavi koji koriste sunčevu energiju za proizvodnju električne energije i solarno termalni sustavi koji se koriste za zagrijavanje vode i prostora.
Moglo se saznati i o vjetroturbinama kao izvorima za proizvodnju električne energije na prihvatljiv ekološki način.

Dosta je bilo podataka o korištenju geotermalne energije pomoću toplinske crpke, koja toplinu izvan objekta koristi za grijanje vode i prostora, pa i uz pomoć dizalice topline koja uzima toplinu iz tla i predaje ju toplinskoj crpki.

 

 

Toplinska crpka

Dizalica topline

Biomasa i drugi energenti mogu se koristiti za grijanje i proizvodnju električne energije. Ti energenti mogu biti biljna ulja, biodizel, bioplin, drvene pelete i etanol.  


Mogli smo vidjeti da se električna energija koristi za pokretanje električnih automobila, motocikala pa i bicikala.


                                      Elektromobili

                                                            Elektrobicikl

Da bi se efikasno koristila energija moramo koristiti efikasne materijale za izolaciju, kao što je kamena vuna, koja je bila preporučena na sajmu.

Kod energetske efikasnosti koristimo npr. pasivne kuće, koje svojom vrhunskom termoizolacijom, pametnom ventilacijom i sofisticiranim sustavom za grijanje i hlađenje postiže nevjerojatne uštede energije te zdravu i ugodnu mikroklimu prostora. Dobro organiziran i veoma dobro posjećen bio je štand grada Slatine, na kojemu su bili i potencijalni ulagači u gradu Slatini, zainteresirani za alternativne izvore energije.

Evo što je naše učenike najviše zanimalo.

Robotika Modna revija

Skupljanje ekoprospekata

Na koncu smo posjetili muzej kukaca. Evo nekoliko izložaka.

Po reakcijama učenika, posjet sajmu i muzeju bio je zanimljiv i poučan, jer se moglo dosta toga naučiti. Malo me zasmetao naziv sajma.  
Ostale fotografije sa sajma možete pogledati u našoj fotogaleriji.

                                 
                                                                                          Prof. Dragan Klement,
nastavnik koji je vodio učenike


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju