preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Novosti

Obilježavanje Europskog kvantnog tjedna

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 11. 2020.

Učenici 4. razreda elektrotehnike pridružili su se obilježavanju Europskog kvantnog tjedna od 2. do 6. studenog 2020. Inicijativu za obilježavanje u Hrvatskoj pokrenula je dr.sc. Ticijana Ban s Instituta za fiziku u suradnji s Nastavnom sekcijom Hrvatskog fizikalnog društva.
Cilj ovog virtualnog događaja je podučavanje učenika srednje škole i opće javnosti o kvantnoj znanosti i tehnologiji.
5. studenog 2020. u 16 sati učenici su pratili interaktivno predavanje dr. Marina Petrovića  na temu  2D materijala.

5.11.2020. u 16 sati

Upoznavanje kvantnih tehnologija s mladim generacijama
Institut za fiziku u Zagrebu i Prosvjetni odjel Hrvatskog fizikalnog društva
Virtualni događaj za upoznavanje srednjoškolaca s kvantnim tehnologijama.

Govornik: dr. Marin Petrović

2D materijali – tehnološki potencijal kvantnih sistema reducirane  dimenzionalnosti

Sažetak: Znanstvena istraživanja su često motivirana potragom za novim materijalima koji bi omogućili daljnji tehnološki napredak čovječanstva.

Značajan iskorak u takvim naporima je napravljen 2004. godine kada su po prvi puta izmjerena superiorna svojstva grafena - materijala koji se sastoji od atoma ugljika poredanih u heksagonalnu strukturu pčelinjih saća. Zbog svoje debljine od samo jednog atoma, grafen je dobio epitet  „2D materijala“. Neobična svojstva grafena i njegove potencijalne primjene izazvale su lančanu reakciju otkrivanja i istraživanja velikog broja drugih 2D materijala koji su sazdani od različitih kemijskih elemenata.
U predavanju su bili izloženi osnovni principi kvantne fizike relevantni za razumijevanje 2D materijala, kao i za njihovu buduću tehnološku primjenu.
Na temelju nekoliko primjera, bilo je pokazano na koji bi to način 2D materijali mogli postati dio naše svakodnevice, te zbog čega i u kojem kontekstu su bolji od nekih drugih materijala koji se danas koriste.

 


Dubravka Ištvanfi, prof.
Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Članovi školskog volonterskog kluba „Carpe Diem“ ovih dana su se prisjetili prerano preminulih učenika i profesora škole. Volonterke Anja Semak 2.agt i Lana Keller 2.agt za tu su prigodu napravile pano koji su postavile u hol škole. Navedena aktivnost provedena je uz stručnu pomoć voditeljica volonterskog kluba Silviju Štimac i Marinu Ivoš i vjeroučiteljicu Jelenu Matišić.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju