preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Školska godina 2020./2021.

Međupredmetni projekt Pandemija i mentalno zdravlje provodi se u 2. i 3. razredima opće gimnazije i povezao je nastavne predmete Hrvatski jezik, Informatiku, Biologiju, Psihologiju i Tjelesnu i zdravstvenu kulturu. U ovaj projekt uključena je i rad stručne službe škole, psihologinje i pedagoginje na satovima razrednika.

Projekt provode nastavnice:

  • Ksenija Rastija - voditeljica projekta,
  • Željka Orban - koordinatorica projekta,
  • Dragana Medved, Mirta Drokan, Zorica Karan, Ljiljana Matošević i Antonija Blaženović.

Novosti

Obilježen Svjetski dan nepušenja – aktivnost u sklopu projekta Pandemija i mentalno zdravlje

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 6. 2021. 10:43

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 1987. godine proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja s ciljem osvještavanja štetnosti duhanskih proizvoda i važnosti prestanka pušenja. Već prisutnoj globalnoj epidemiji duhana, nažalost, priključila se i pandemija Covid-19 koja je dodatno rasplamsala negativne društvene pojave i utjecala na mentalno zdravlje.

 [više]

Emocije od renesanse (Judite) do romantizma (Werthera)

Autor: Sandra Bošnjak, 17. 5. 2021. 16:19

U sklopu projekta Pandemija i mentalno zdravlje učenici 2. razreda opće gimnazije na satu Hrvatskoga jezika u radionici, kojoj su polazište bili tekstovi Marulićeva epa Judita i Goetheova romana Patnje mladog Werthera, prepoznavali su emocije likova koji su pojavljuju u pojedinim pjevanjima odnosno ulomcima.

 [više]

POZITIVAN STAV = MENTALNO ZDRAV na državnoj smotri projekata

Autor: Sandra Bošnjak, 13. 5. 2021. 09:13

Tijekom provođenja projekta Pandemija i mentalno zdravlje učenici 2. i 3. razreda gimnazije sa svojim mentoricama, prof. Željkom Orban i prof. Ksenijom Rastijom,  osmislili su i realizirali Projekt građanin na temu POZITIVAN STAV = MENTALNO ZDRAV s kojim su  sudjelovali na Smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u povezanosti s drugim međupredmetnim temama. Učenici koji su predstavljali  projekt su: Noa Fazekaš (2. b),  Venio Rulj (2. b), Elena Bićanic (3. a) i Niko Rastija (3. a), a učenice Helena Tariša (2. b), Izabela Štimac (2. b) i Lorena Krupnicki (2. b) svojim su idejama i kreativnošću osmislile i izradile plakate za ovaj projekt.

 [više]

MENTALNO ZDRAVLJE - međupredmetna suradnja Psihologije i Informatike

Autor: Sandra Bošnjak, 11. 5. 2021. 12:45

Tijekom ožujka i travnja, međupredmetnom suradnjom na nastavi psihologije i informatike, učenici 3. a i 3. b razreda aktivno su sudjelovali u školskom međupredmetnom projektu Pandemija i mentalno zdravlje. Na nastavi psihologije učenici su educiranu o mentalnom zdravlju i važnosti održavanja mentalne higijene, te su svoje znanje i savjete ostalim učenicima i mladima pretočili u digitalne radove: plakate, digitalne knjige, kvizove, upitnike, umne mape, stripove i video sadržaje. Smjernice i upute za izradu radova učenicima je uputila profesorica psihologije Zorica Karan koja je ovim aktivnostima s učenicima ostvarila očekivane ishode prema kurikulumu psihologije za 3. razred opće gimnazije.

 [više]

Zločin i kazna u pandemiji

Autor: Sandra Bošnjak, 7. 4. 2021. 20:08

Na popisu obveznih djela za cjelovito čitanje u 3. razredu opće gimnazije nalazi se roman ruskog književnika F. M. Dostojevskog pod nazivom Zločin i kazna. U dogovoru s učenicima i u kontekstu provedbe školskog međupredmetnog projekta Pandemija i mentalno zdravlje, prof. Željka Orban provela je drukčiji pristup u interpretaciji jednog od najpoznatijih romana ruske, a i svjetske, književnosti. Aktivnosti su započele radionicom o emocijama pod nazivom Kako se nosim s emocijama? Raspoređeni u skupinama učenici su imali  zadatak opisati emocije STRAH, LJUTNJU, TUGU i SREĆU, a na kraju  izraditi svoje rječnike emocija na principu Ponekad se osjećam …

 [više]

Intervju

Autor: Sandra Bošnjak, 26. 3. 2021. 12:49

Intervju s glavnim epidemiologom Virovitičko-podravske županije,

prim. mr. sc. Miroslavom Venusom  - Medicina protiv pandemije

 

Na početku provedbe projekta Pandemija i mentalno zdravlje zaključili smo kako je važno educirati se i proširiti dosadašnja znanja o virusu COVID-19. Pod edukacijom istaknuli smo   informiranje o simptomima bolesti,  mjerama zaštite i sprječavanje njezina širenja te mogućnostima njezina liječenja.

 [više]

Međupredmetna suradnja

Autor: Sandra Bošnjak, 24. 3. 2021. 20:48

Međupredmetna suradnja Hrvatskoga jezika i Informatike u sklopu projekta Pandemija i mentalno zdravlje

Prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja – anketni obrazac za nastavnike

 

U sklopu školskog projekta Pandemija i mentalno zdravlje, nastavno na dosadašnje projektom planirane aktivnosti, na satu Hrvatskoga jezika učenici 2. razreda opće gimnazije sastavljali su Anketni obrazac s ciljem prikupljanja i obradbe podataka o educiranosti nastavnika uz problematiku  uzrokovanu pandemijom, tj. nastavom na daljinu, o mentalnom zdravlju. Nastala pitanja učenici su na nastavi Informatike s prof. Ksenijom Rastijom digitalno oblikovali. Rješavanju Anketnog obrasca pristupilo je 44  nastavnika naše škole nakon čega su rezultati obrađeni i analizirani na satu Hrvatskoga jezika.

 [više]

Svjetski dan poezije 2021.

Autor: Sandra Bošnjak, 22. 3. 2021. 19:59

Kada su u pitanju osjećaji, nema zahvalnije književne strukture od poezije. Ona je oduvijek predstavljala način bijega od stvarnosti pa je zato  mnogim pjesnicima, ali i čitateljima, poslužila kao utočište od briga i problema. Upravo je ovo razdoblje pandemije, situacije  u kojima se  suočavamo s raznoraznim strahovima,  kada su pojmovi ljubavi i suosjećanja stavljeni na kušnju, prilika da poezija doživi svoju renesansu.

 [više]

Utjecaj novca na pojedinca u doba pandemije (aktualizacija književnoga djela)

Autor: Sandra Bošnjak, 22. 3. 2021. 18:43

Drama Škrtac, jedno od najboljih Moliereovih umjetničkih ostvarenja, svjetski je poznata komedija o starcu Harpagonu kojega karakterizira škrtost. Djelo je nastalo u doba klasicizma (17. stoljeće) u Francuskoj.
Okosnicu radnje čini Harpagonova škrtost zbog koje svi ukućani pate. On predstavlja odraz francuskog građanstva, kao novog društvenog stupa koje se sve više bogati trgovinom, novčarskim transakcijama i bankarstvom, ali i lihvarenjem.

 [više]

Poznavanje prava i pravno opismenjavanje

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 3. 2021. 15:30

Na Satu razrednog odjela u razgovoru s učenicima o pojmu i postupcima Stožera civilne zaštite zaključili smo kako učenici imaju vrlo nisku razinu poznavanja prava, stoga smo odlučili pravno opismeniti se, tim više što su se pojavili problemi s mogućim posljedicama po mentalno zdravlje i važnost rješavanja istih. Razrednice prof. Mirta Drokan ( 4. r. ekonomije) i Željka Orban (2.a opće gimnazije) priključile su se projektu Udruge Meritokrat (s kojim su se upoznale sudjelovanjem na stručnom usavršavanju)  pod nazivom FIPO (financijsko i pravno opismenjavanje) čiji je cilj opismeniti sugrađane, ali  i učenike, za  bolje razumijevanje procesa koji ih okružuju kako bi naše društvo imalo šanse ostvariti svoj potencijal, poboljšati kvalitetu svog života i života cijele zajednice.

 [više]

Sastavljanje i izrada digitalnog rječnika pod nazivom „Pandemijski rječnik“

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 3. 2021. 14:53

U povodu Mjeseca hrvatskoga jezika, koji se obilježava od 21. veljače do 17. ožujka, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirao je niz virtualnih predavanja pod zajedničkim nazivom „Sat hrvatskoga jezika u Institutu“ za nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola. Nakon sudjelovanja na predavanju  4. ožujka 2021. pod nazivom Kako nastaje rječnik? autorice Darije Lazić, učenici 2. razreda pod mentorstvom prof. Željke Orban izradili su  „Pandemijski rječnik“ u virtualnoj učionici na Loomen-u.

 [više]

Radionice – jačanje mentalnog zdravlja

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 3. 2021. 12:45

Nakon prevedene ankete s učenicima o mentalnom zdravlju mladih u doba pandemije, početkom ožujka, stručna služba škole krenula je provoditi radionice s učenicima 1. i 2. razreda ekonomije i opće gimnazije. Radionice se planiraju provoditi u tri ciklusa u prijepodnevnoj smjeni učenika, na satovima razrednik. Radionice provode školska psihologinja Ljiljana Matošević i pedagoginja Antonija Blaženović.  Prvu radionicu, koja se temelji na emocijala, možete popratiti na fotografijama.

 [više]

Istraživanje o mentalnom zdravlju mladih – analiza ankete za učenike

Autor: Sandra Bošnjak, 12. 3. 2021. 12:12

U sklopu školskog projekta Pandemija i mentalno zdravlje, suradnjom školske psihologinje Ljiljane Matošević i profesorice informatike Ksenije Rastije, osmišljen je anketni upitnik, digitalno je oblikovan i dostavljen učenicima na popunjavanje.
Anketni upitnik ispunilo je 278 učenika u razdoblju od 15. veljače do 5. ožujka 2021. godine, a bio je dostupan na web stranici škole i proveden je anonimno.
Cilj anketnog upitnika za učenike je prikupiti i obraditi podataka o mentalnom zdravlju mladih u doba pandemije. Ovim upitnikom željeli smo dobiti informacije o mentalnom stanju mladih, te koliko su pandemija i nastava na daljinu utjecale na njihove živote, ponašanje, navike i emocije. Ovo istraživanje temelj je za provođenje radionica s učenicima u okviru projekta Pandemija i mentalno zdravlje

 [više]

Anketni upitnik za učenike

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 2. 2021. 12:37

Pandemija COVID 19 utjecala je na naš život, utjecala na naše navike, djelovala na naše emocije i ponašanje. U sklopu školskog projekta Pandemija i mentalno zdravlje, suradnjom školske psihologinje Ljiljane Matošević i profesorice informatike Ksenije Rastije, osmišljen je i digitalno izveden anketni upitnik za učenike s  ciljem prikupljanja i obrade podataka o mentalnom zdravlju mladih u doba pandemije. Ovim upitnikom želimo dobiti informacije o mentalnom stanju mladih, te koliko su  pandemija i nastava na daljinu utjecale na njihove živote, ponašanje, navike i emocije.

 [više]

„Koronavirus - zaštiti sebe i druge“ – sudjelovali smo na nagradnom natječaju

Autor: Sandra Bošnjak, 21. 12. 2020. 23:22

Učenici naše škole vođeni svojim mentorima prijavili su se na nagradni natječaj „Koronavirus - zaštiti sebe i druge“ koji je raspisao HZJZ tijekom mjeseca studenog. Zadatak je bio  izraditi infografiku  na zadanu temu kroz timski rad učenika te osmisliti slogan svoje infografike. Mentorice učenicima su profesorice Ksenija Rastija, Sandra Bošnjak i Marina Ivoš.

 [više]

KORONAVIRUS - međupredmetna suradnja biologije i informatike

Autor: Sandra Bošnjak, 7. 12. 2020. 15:33

Tijekom mjeseca studenog učenici 2. i 3. razreda opće gimnazije kroz međupredmetnu suradnju na nastavi biologije i informatike obogatili su svoje znanje o bolesti  COVID-19  te osvijestili svoje razmišljanje o tome  koliko smo savjesni i  odgovorni prema sebi ali i prema drugima.

 [više]

Pandemija i mentalno zdravlje – pokrenuli smo međupredmetni projekt

Autor: Sandra Bošnjak, 12. 10. 2020. 16:04

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO) od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Na taj se način želi potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

 [više]

 Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju