preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Aktivnosti u knjižnici

Sve aktivnosti koje su vezane za školsku knjižnicu tijekom školske godine provode se prema Godišnjem planu i programu školske knjižnice.


Vijesti....

Smjernice za rad s korisnicima i građom u školskoj knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, 7. 9. 2021. 18:19

Smjernice za rad s korisnicima i građom u školskoj knjižnici Srednjoj školi Marka Marulića Slatina u uvjetima COVID-19 epidemije

Školska knjižnica Srednje škole Marka Marulića Slatina s radom za učenike započinje u ponedjeljak 7. rujna 2020. godine.

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, petak – od 7,30 do 14,00

utorak, četvrtak – od 12,30 do 18,00

 [više]

Donacija knjiga našoj knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, 28. 4. 2021. 12:29

Naši dugogodišnji suradnici Zagrebačka škola ekonomije i managmenta donirala je, kao i ranijih godina, knjige našoj školskoj knjižnici. Knjige su namijenjene,  prvenstveno , učenicima ekonomske struke, ali i svi drugi mogu pronaći nešto za sebe. Svi naslovi tiskani su u Nakladničkoj kući Mate iz Zagreba.

 [više]

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

Autor: Sandra Bošnjak, 29. 3. 2021. 18:48

Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinu Godinom čitanja. Školski knjižničar Damir Balković i Stručno vijeće za Hrvatski jezik provest će tijekom ove godine niz aktivnosti u svrhu promicanja čitanja.
Prva takva aktivnost održana je 22. ožujka 2021. godine te je tematski bila povezana s Danom voda. Program su osmislili  Damir Balković i Valerija Ivanac-Jelenčić, a u interpretativnom čitanju stihova hrvatskih pjesnika sudjelovali su učenici 1. a i 1. b razreda opće gimnazije. Ugodnom ozračju pridonijele su i glazbene izvedbe Iana Karola Vrbaslije i Leone Lončarević.

 [više]

Smjernice za rad s korisnicima i građom u školskoj knjižnici

Autor: Sandra Bošnjak, 7. 9. 2020. 18:55

Smjernice za rad s korisnicima i građom u školskoj knjižnici Srednjoj školi Marka Marulića Slatina u uvjetima COVID-19 epidemije

Školska knjižnica Srednje škole Marka Marulića Slatina s radom za učenike započinje u ponedjeljak 7. rujna 2020. godine.

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, petak – od 7,30 do 13, 30

utorak, četvrtak – od 13,30 do 19,30

 [više]

Obavijest učenicima!

Autor: Sandra Bošnjak, 15. 5. 2020. 23:29

Cijenjeni učenici!

Svi vi, koji imate posuđene knjige u našoj knjižnici, možete ih vratiti kada to vama odgovara, odnosno kada dogovorite termin s knjižničarom. Slobodno mi se možete javiti na mail balkovidamir3@gmail.com. Isto tako, ako vam je neka knjiga potrebna možete ju posuditi, ali se obvezno morate javiti. O svim detaljima ćemo se dogovoriti.

Vaš knjižničar

 [više]

Zaštitite se od dezinformacija!

Autor: Sandra Bošnjak, 10. 4. 2020. 16:21

Kad dezinformacije zataškavaju istinu, a čitatelji ne znaju u što vjerovati, Snopes.com provjera činjenice i istraživanjem osvjetljavaj put kroz analize temeljene na dokazima i kontekstualizaciji. Uvijek dokumentira svoje izvore tako da je čitateljima omogućeno i samostalno istraživanje i stvaranje vlastitog mišljenja. Više pročitajte na poveznici Virtualni svijet korisnih informacija.

Damir Balković, prof. i školski knjižnjičar.

 [više]

Natječaj - Posadi priču

Autor: Sandra Bošnjak, 3. 4. 2020. 20:51

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni natječaj Posadi priču! 2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige.

 [više]

JEZIK.HR – POMOĆ ZA SVE UČENIKE ŠKOLE NA DALJINU

Autor: Sandra Bošnjak, 3. 4. 2020. 20:48

Mrežno mjesto na adresi jezik.hr podijeljeno je u više kategorija, a većina ih je usmjerena na školsku populaciju premda će svi dostupni sadržaji biti korisni i svima drugima. Svi normativni priručnici (pravopis, gramatika, rječnik, jezični savjetnik) sada su na jednome mjestu, a u kategoriji "Učimo hrvatski" nalaze se korisni alati "Hrvatski u školi" i "Hrvatski na maturi".

 [više]

Korištenje slika s interneta i Kako prepoznati točnu i važnu informaciju

Autor: Sandra Bošnjak, 26. 3. 2020. 19:20

Profesor Robert Posavec napisao je priručnik Korištenje slika s interneta te snimio video na temu Kako prepoznati točnu i važnu informaciju. Priručnik i video pogledajte u nastavku.

Damir Balković, prof. i školski knjižničar

 [više]

Školska knjižnica

Autor: Sandra Bošnjak, 21. 3. 2020. 16:16

Cijenjeni korisnici!

Na stranici naše škole su na poveznici Knjižnica svi podatci koji vam mogu koristiti za vrijeme nastave na daljinu. Tamo ćete naći i moj mail na koji mi se možete javiti, a ja ću se potruditi da vam na vaša pitanja odgovorim ili vas uputim gdje ćete potražiti odgovore.

Vaš knjižničar

 [više]

Izložba knjiga starijih od 80 godina koje posjeduje naša knjižnica

Autor: Damir Balković, Sandra Bošnjak, 4. 11. 2019. 20:02

Nakon revizije, koja je provedena u srpnju, i nabave nekih novih naslova u kolovozu i rujnu, naša knjižnica ima skoro 8100 svezaka. Među njima se može naći knjiga za svačiju dušu, od lektirnih naslova, koji su u većini, do različitih žanrova beletristike te do stručnih knjiga iz gotovo svih znanstvenih područja.

 [više]

Školska knjižnica

Autor: Željka Orban, 3. 10. 2019. 21:45

Tijekom rujna učenici prvih razreda upoznavali su rad i ustroj naše škole. Važan i nezaobilazan dio u predstojećem odgojno-obrazovnom periodu svakako je i školska knjižnica. Na satu razrednika učenici 1. a gimnazije, zajedno sa svojom razrednicom profesoricom Željkom Orban,  posjetili su knjižničara u njegovom prostoru pri čemu ih je upoznao s  knjižnim fondom, postupkom i pravilima posuđivanja knjiga kao  i ostalim mogućnostima koje knjižnica nudi (korištenje osobnih računala, pristup internetu, aktivnosti u izvannastavnoj aktivnosti Mladi knjižničari, predmetna suradnja, mogućnost posrednog posuđivanja knjiga iz drugih knjižnica, rezervaciju knjige putem digitalne aplikacije i dr.). Ovaj je susret zasigurno početak otprije poznate suradnje s našim knjižničarem kojoj se veseli i novopristigla  generacija.

 [više]

Valentinovo 2019.

Autor: Sanja Špoljarić, 14. 2. 2019. 18:59

Povodom Valentinova, mnogim učenicima omiljenog blagdana, u našoj se knjižnici održao mini projekt u kojemu je napravljena korelacija između predmeta engleski jezik i školske knjižnice. Učenici 1. b razreda opće gimnazije u sklopu eksperimentalnog programa Škola za život odradili su nekoliko aktivnosti istraživačkog oblika nastave jer se od njih tražilo da u poznatim djelima domaće i svjetske književnosti koja se bave ljubavnom tematikom pronađu zadane elemente.

 [više]

Božić u knjižnici

Autor: Damir Balković, 19. 12. 2018. 20:20

U utorak, 18. prosinca 2018. s početkom u 19,00 sati održano je tradicionalno druženje "Božić u knjižnici" koje je planirano Godišnjim planom i programom školskoga knjižničara i Školskim kurikulumom. Za razliku od dosadašnjih druženja, kada smo pjevali adventske i božićne pjesme, izvodili različite igrokaze i čitali stihove posvećene Božiću te prošle godine imali adventsko-božićni kviz, ove je godine knjižničar osmislio jednu novu aktivnost vezanu uz Božić.

 [više]

Cijenjeni korisnici!

Autor: Damir Balković, 12. 12. 2018. 10:23

Približio nam se kraj prvoga polugodišta, stoga vas molim da sva svoja dugovanja prema školskoj knjižnici podmirite u što kraćem roku. Posljednji tjedan u ovome polugodištu (od 17. do 21. 12.)  moći ćete posuditi PET knjiga koje ćete vratiti prvi tjedan u drugome polugodištu bez naplate zakasnine.

 [više]

Predstavljanje knjige "Stepenice do neba"

Autor: Željka Balković, Željka Orban, 3. 12. 2018. 17:29

U petak, 30. studenoga 2018., našu je školu posjetila i svoj prvi roman predstavila mlada autorica Ivana Adlešić Pervan. 
Šarmantno je, vedro i duhovito zainteresirala učenike za knjigu "Stepenice do neba" koja je priča o odrastanju, napisana u obliku dnevnika. Naslov je prijevod poznate pjesme kultne grupe Led Zeppelin "Stairway to Heaven". Naravno, ništa nije slučajno - Ivana je velika ljubiteljica rock'n roll glazbe. Nada se da će to, možda, postati bar neki čitatelji nakon što pročitaju njenu knjigu i poslušaju naslovnu pjesmu. 

 [više]

Nagrađeni učenici IV. ekonomije

Autor: Damir Balković, 1. 11. 2018. 13:46

Učenici IV. ekonomije su tijekom prošle školske godine bili najčešći posjetitelji naše školske knjižnice i u njoj su, uvjerljivo, posudili najviše knjiga. Ravnatelj Škole i knjižničar odlučili su ih stoga nagraditi jednom filmskom predstavom u Art dvorani kina Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Budući da su učenici izrazili želju da bi pogledali neku komediju, u dogovoru s ravnateljicom Pučkog učilišta prof. Danijelom Fabric Fabijanac, odlučili smo da to bude turska komedija „Gazda želi sretan kraj“.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Željka Orban, 1. 11. 2018. 13:38

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana (od 15. listopada do 15. studenoga) nastoji govoriti o knjizi, promicati čitanje i na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Europska komisija ovu je godinu proglasila Europskom godinom kulturne baštine – glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

 [više]

Međunarodni mjesec školskih knjižnica – Mjesec hrvatske knjige

Autor: Damir Balković, 22. 10. 2018. 19:39

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježava se svake godine u mjesecu listopadu. Školski knjižničari diljem svijeta odabiru različite aktivnosti kojima ga slave. Tradicija slavljenja započela je još 1999. godine kada se zadnji ponedjeljak u listopadu obilježavao kao Svjetski dan školskih knjižnica.

 [više]

„Čitanjem do zvijezda“ – prijava

Autor: Damir Balković, 11. 9. 2018. 21:12

Poštovani učenici, dragi korisnici školske knjižnice!
Pod pokroviteljstvom udruge Hrvatske mreže školskih knjižničara, na nivou SREDNJIH ŠKOLA RH i šire, provodi se projekt Kviz za poticanje čitanja i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda za srednje škole" 2018./ 2019.

 [više]

Radionica "Igramo se s pjesnikom"

Autor: Damir Balković, 4. 4. 2018. 18:29

Cijenjeni korisnici!

Priopćujem vam da će se u petak, 6. travnja 2018., s početkom u 9,00 sati održati u našoj knjižnici radionica "Igramo se s pjesnikom". Svi vi koji volite poeziju, dođite, a vi kojima je ona manje draga, odvojite svoje slobodno vrijeme dobro ste došli, a vidjet ćete da ćete ju zavoljeti.

Radujem se susretu s vama.
Vaš knjižničar

 [više]

NOĆ KNJIGE 2018. – Nagradni natječaj „UBACI KNJIGU U VREMENSKI STROJ!“

Autor: Damir Balković, 23. 3. 2018. 21:42

Hrvatska udruga školskih knjižničara partner je u organizaciji ovogodišnje manifestacije Noć knjige. Rezultat je to namjere organizatora da ovogodišnjim izdanjem ove poznate manifestacije skrene naročitu pozornost javnosti na ulogu i značaj školskih knjižnica u razvoju čitalačkih navika. Jedna od aktivnosti Noći knjige 2018. godine je i natječaj za likovne radove s temom “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”.
Svi zainteresirani učenici neka se jave knjižnjičaru.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju