preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 > Maturanti
Planirajte svoju karijeru usporedbom studija online

Odabir studija za mnoge je maturante prva važna odluka u životu.
Kako bi ta odluka bila što lakša, a odabrani studij odgovarao njihovim željama, potrebama i mogućnostima, portal EduCentar, koji pripada MojPosao grupi i Agencija za znanost i visoko obrazovanje u suradnji su izradili aplikaciju 'Usporedi studije'. Aplikacija će svim budućim i sadašnjim studentima pomoći u usporedbi studijskih programa po kriterijima koje sami odaberu.
Do pojave aplikacije 'Usporedi studije' nije postojalo jedinstveno mjesto na kojem su maturanti mogli usporediti više studijskih programa. Probleme koje izazivaju prevelika količina informacija, stručni nazivi, i slično, dodatno otežava činjenica da maturanti do kraja veljače imaju obavezu odabrati predmete koje žele polagati na državnoj maturi, a da bi to mogli učiniti, trebaju znati koji studijski program žele upisati.
Stoga aplikacija 'Usporedi studije' sadržava detaljan popis svih preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih i stručnih studija na kojima se u ovom trenutku može studirati u Republici Hrvatskoj. Budući da se radi o zajedničkom projektu, aplikacija je dostupna na dvije web adrese: portalu EduCentar, koji je dio MojPosao grupe, te portalu Studij.hr, koji je pokrenula Agencija za znanost i visoko obrazovanje.
Osnovna prednost aplikacije 'Usporedi studije' je mogućnost odabira neograničenog broja studija za usporedbu, kao i kriterija prema kojima će korisnik rangirati studije (npr. broj ECTS bodova , trajanje studija, upisna kvota, broj prijavljenih na jedno slobodno mjesto prethodne godine i slično).
Druga važna značajka je ažurnost. Popis studijskih programa će se redovno obnavljati te dodavati novi kriteriji koji su zanimljivi korisnicima (npr. broj studenta u odnosu na broj predavača, udaljenost lokacije na kojoj se izvodi studijski program do studentskog doma i slično).
Aplikacija 'Usporedi studije' pomoći će budućim studentima u planiranju njihovih karijera te im omogućiti detaljnu usporedbu uvjeta studiranja na pojedinim studijima u RH prema kriterijima kao što su: broj ECTS bodova, trajanje studija, tip studijskog programa, broj prijava na pojedini studijski program, šanse za upis izražene u postotcima, upisne kvote, potrebe za dodatnim provjerama znanja, i sl. Projekt je pokrenut kako bi informacije o studijskim programima bile dostupnije ne samo budućim studentima, već i široj javnosti. Istovremeno aplikacija postaje i oblik profesionalne orijentacije koji će korisnicima dati uvid u mogućnosti zapošljavanja nakon završetka određenog studija.

Usporedi studije

IZVOR: Portal za škole članak Planirajte svoju karijeru usporedbom studija online


Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Učenice 2. a razreda opće gimnazije Marija Pongračić i Ivona Benko izradile su za obilježavanje Dana frankofonije tematski pano u predvorju škole koji je privukao brojne poglede.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju