preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 

Peta županijska Smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja

Srednja škola Marka Marulića Slatina bila je 24. ožujka 2016. peti put domaćin Smotre projekata Virovitičko-podravske županije iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.
Na smotri je u tri kategorije predstavljeno pet projekata koje je županijsko stručno povjerenstvo  (Darko Špoljarić, Jasminka Viljevac i Zorislav Jelenčić) predložilo za sudjelovanje na državnoj smotri.

U kategoriji razredne nastave učenici 4.a razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina David Cota, Gala Brunović, Lana Kovačevići Marin Nikić pod vodstvom mentorice Vere Menčik predstavili su projekt Pretežno vedro čiji je cilj oslikati zid starog nogometnog igrališta porukama mira i tolerancije.

Pretežno vedro

U kategoriji predmetne nastave mentorica Ljiljana Peretin i učenici petog i šestog razreda slatinske Osnovne škole Josipa Kozarca Elena Bićanić, Ivona Bosec, Noa Fazekaš i Venio Rulj projektom Jedi zdravo, živi dulje žele osvijestiti potrebu vlastitog uzgoja voća i povrća te izrade zimnice po ekološki prihvatljivim standardima.


Jedi zdravo živi dulje


Srednja škola Marka Marulića Slatina predstavila se s tri projekta. Učenici Fran Mojzeš, Juraj Rastija, Katja Živković i Sunčica Lovrić vođeni mentorom Matijom Goslerom projektom Aqua Marinianis predlažu iskorištavanje geotermalnih voda na našem području.


Aqua Marinianis

Frajla Antoš je naziv projekta a ujedno i autentičnog slatinskog turističkog suvenira – čokoladnih pralina - kojeg su predstavili učenici Dario Pemper, Juraj Sertić, Matea Miklić i Veronika Ivčić a njihov je mentor Dario Vrbaslija.


Frajla Antoš

Učenici Irena Đorđević, Ivona Đorđević, Joakim Jaković i Tea Đorđević predvođeni mentoricom Ivanom Pavelić projektom Tu sam dome, svoj na svome ukazali su na problem integracije Hrvata doseljenih s Kosova. Učenici su prikazali izvornu nošnju i ples staroga kraja, a cilj je projekta uređivanje muzejske sobe Letničana u Voćinu.

Tu sam dome, svoj na svome


Suci procjenitelji Ljiljana Main, Martina Miler i Silvija Štimac sugerirali su učenicima i mentorima određena poboljšanja u projektima, a publiku je sačinjavalo tridesetak profesorica i profesora, članova županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje.

 

Državna Smotra projekata iz građanskog odgoja programa Projekt građanin

U subotu, 21. svibnja 2016. godine u prostorijama Gornjogradske gimnazije održava je Državna Smotra projekata iz građanskog odgoja programa „Projekt građanin“. Na Smotri sudjelovala je Srednja škola Marka Marulića Slatina sa tri projektna tima.

Pod mentorstvom profesora geografije i povijesti, Matije Goslera, sudjelovao je tim koji je svoj projekt istraživao na temu poduzetništva i gospodarstva. „Aqua Marinianis“ je projekt o gospodarskoj mogućnosti razvoja Slatine, ali i šire podravske i slavonske regije. Učenici, Katja Živković, Juraj Rastija, Fran Mojzeš i Sunčica Lovrić, predlažu razvoj kupališno-lječilišnog turizma na temeljima termalnih izvora pronađenih u bližoj i široj okolici Slatine.


Hvalevrijedna ideja učenika pronašla je svoj put do nacionalne televizije – HRT-a. Učenici su prezentirali projekt novinarima Hrvatske radiotelevizije i poslije odgovarali na pitanja vezana za projekt.


Posjet Hrvatskom Saboru te razgovor sa sucima – ocjenjivačima projekata potaknuo je nove ideje. Razvoj građanske svijesti potaknuo je učenike gimnazijskog smjera Srednje škole Marka Marulića Slatina izalzak iz fokusa usvajanja činjenica prema razvijanju vještina i kompetencija potrebnih za rješavanje problemskih situacija na primjerima „case studie“. „Projekt građanin“ omogućuje povezivanje obrazovanja i gospodarskih subjekata u lokalnom prostoru te utječe na demokratizaciju društva.


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju