preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Završna konferencija IPA projekta
Održana završna konferencija projekta „Uvođenje e- učenja u svrhu poboljšanja nastavnih procesa u strukovnim programima u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina i Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Našice“

U proteklih 14 mjeseci u našoj školi proveden je projekt pod nazivom „Uvođenje e-učenja radi unaprjeđivanja nastavnih procesa u strukovnim programima u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina i Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice“. Potkraj rujna 2010. godine ravnatelj Petar Žarković i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo potpisali su ugovor o provedbi projekta, kako bi se uz pomoć sredstava Europske unije unaprijedio nastavni proces u spomenutim školama. Projekt je financiran iz IPA komponente Razvoj ljudskih potencijala Programa Europske unije za Hrvatsku, uvođenje novih kurikuluma. Partneri u projektu bili su Virovitičko-podravska županija i Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, a pomoć u pripremi i ostvarenju projekta pružila je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA.

        Ukupna vrijednost projekta iznosila je 161.163,67 eura. Nepovratna sredstva EU iznosila su 84,93 posto toga iznosa, odnosno 136.876,30 eura, a ostatak su sufinancirale Virovitičko-podravska županija i škola partner. Najveći dio sredstava utrošen je na edukaciju nastavnika strukovnih programa za primjenu modernih pristupa poučavanju i nabavu opreme. Četrdeset nastavnika (po dvadeset iz svake škole) steklo je nova znanja kroz e-learning edukaciju i tečaj engleskoga jezika, a u školi su opremljene dvije učionice za e-poučavanje. Nastavnici Srednje škole Marka Marulića Slatina i Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice te predstavnici Virovitičko-podravske županije sudjelovali su na studijskom putovanju u Kopenhagenu, gdje su se upoznali s praktičnom primjenom modernih tehnologija u poučavanju, kao i s cjelokupnim sustavom obrazovanja u Danskoj.
        Ostvarenje projekta pridonijelo je daljnjoj modernizaciji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u školi te kvalitetnijem obrazovanju učenika strukovnih programa. Nastavnici su razvili dodatne kompetencije u korištenju moderne tehnologije u poučavanju, a time je omogućeno da dio nastavnih sadržaja učenicima bude prezentiran na suvremen način, on line.


(Za pregled i preuzimanje prezentacije kliknite na sliku)

        U petak, 25. studenoga, u školi je održana završna konferencija, na kojoj je ravnatelj predstavio aktivnosti i rezultate projekta.

Naglasio je da su provedene sve planirane aktivnosti i svi zadani ciljevi, da je stečeno iskustvo u pisanju i vođenju EU projekata te da je dobiven poticaj za nove projekte. – Naša nastojanja za podizanjem kvalitete nastave tu ne prestaju. Usavršavanje nastavnika bit će nastavljeno, a našim učenicima omogućit ćemo suvremenu nastavu korištenjem naprednih tehnologija. Želja nam je da Srednja škola Marka Marulića Slatina postane europska srednja škola, rekao je ravnatelj.

Članica projektnog tima Sandra Bošnjak predstavila je sudionicima konferencije rad u e-učionici, a voditeljica projekta Kata Vidaković uručila je profesorima svjedodžbe o završenim edukacijama.


Petar Žarković, ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina, dobitnika darovnice Europske komisije, izvršitelj projekta
        Projekt koji smo prije 14 mjeseci najavili i koji smo, uvjeren sam, uspješno realizirali, prvi je projekt koji je osigurao darovnicu Europske unije Srednjoj školi Marka Marulića Slatina. Izradili smo ga uz pomoć Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a ne bismo ga uspjeli ostvariti bez sudjelovanja našeg osnivača, Virovitičko-podravske županije, koja je, kao partner škole, osigurala sredstva potrebna za učešće. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem na njihovu doprinosu županu Tomislavu Tolušiću i pročelnici županijskoga Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesni Šerepac te ravnateljici VIDRA-e Sanji Bošnjak. Posebno želim zahvaliti nastavnicima Srednje škole Marka Marulića Slatina te ravnatelju i nastavnicima Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, što su prihvatili projekt i uz brojne redovite radne obveze aktivno i uspješno sudjelovali u složenim i napornim edukacijama koje smo kroz implementaciju projekta proveli.

Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije, partnera u projektu
        Put kojim ste ovih 14 mjeseci išli sigurno nije bio lak. Međutim, sve ono što ste tijekom tog puta ulagali, i što ste na kraju dobili, mislim da je vrlo dobro i da je sa slašću dobiveno, i da će vam stečena znanja biti temelj i podstrek za javljanja u buduće projekte. Ja se nadam, neovisno o svim poteškoćama koje svi zajedno imamo, da će se uvijek iznaći sredstva kako bi se pomoglo onima koji žele raditi i koji imaju viziju što i na koji način svi zajedno možemo učiniti u svojim sredinama kako bismo obrazovanje podigli na razinu dostojnu učenika, dostojnu nastavnika, i prije svega roditelja, koji sve više očekuju i sve više se uključuju u rad s učenicima.

Vedrana Ligutić, predstavnica Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj
        Želim naglasiti da su upravo nastojanja i Agencije za strukovno obrazovanje i Delegacije Europske komisije u RH da se što više šire informacije o mogućnostima koje mogu škole i svi sudionici u procesu obrazovanja dobiti iz fondova Europske unije. Ono što često nedostaje jest vidjeti potrebe škola i obrazovnih djelatnika u svim dijelovima Hrvatske, tako da mi je izuzetno drago da svi možemo sudjelovati ovdje i vidjeti kako je proveden jedan projekt koji je bio uspješan. Nadam se da će sve dobre strane koje je imao ovaj projekt imati prednost pred onim stranama koje su bile teške, a to je pisanje izvješća, često konsultiranje s Agencijom da se vidi je li nešto napravljeno kako treba, jesu li baš svi troškovi prihvatljivi, ali mislim da je važno da upravo ta strana, koja se činila nešto težom, daje sigurnost da se i dalje javljate na natječaje koji će biti objavljeni i da se vidi da je to jedina budućnost za obrazovne institucije i jedna pozitivna strana do koje se može doći do modernizacije, do inovacije, mobilnosti i novih sadržaja u obrazovnom procesu.

Željko Filjak, ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, partnera u projektu
        Želim zahvaliti kolegi ravnatelju što smo imali privilegiju sudjelovati u ovom projektu. Moje čestitke projektnom timu i suradnicima, VIDRA-i, Upravnom odjelu Županije na izvrsno obavljenom poslu. Hvala i EU koja je prepoznala i omogućila te financijski potpomogla projekt. Vjetrovi promjena koji zahvaćaju strukovno školstvo neminovno postavljaju nove izazove pred nastavnike. Okruženje u kojem radimo stalno se mijenja. Učenici koji dolaze očekuju i traže prilagodbu procesa učenja različitim stilovima i interdisciplinarno povezivanje sadržaja. Tijekom sudjelovanja u projektu uočio sam marljiv i vrijedan rad nastavnika, i to bez obzira na godine ili područje iz kojeg dolaze. Bili smo skupina otvorena prema učenju, učili smoi atraktivnim metodama, izmjenjivali smo svoje vrijednosti i stavove, ukratko: imali smo uvjete za osobni i profesionalni rast. Iz ovih razloga pohvaljujem sve kolegice i kolege koji su imali hrabrosti, strpljivosti, razumijevanja i ljubavi prema odabranom zvanju, uključili se u projekt i uspješno stigli do cilja. Vjerujem kako realizacija ovog projekta omogućuje razvoj nove kvalitete u našim školama. Svim suradnicima i članovima projektnog tima zahvaljujem za uloženi trud i suradničko raspoloženje.

 

Snimku završne konferencije možete pogledati na web stranici  www.marinianis.tv.
Ostale fotografije možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

E-learning učionica

 


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju