preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Hrvatski znanstvenici na školskom kalendaru

              Proučavajući suvremenike Marka Marulića koji su se bavili fizikom, naišao sam na Franju Petrića, koji je u to vrijeme bio priznati znanstvenik. Iako sam učio povijest fizike, za njega nisam čuo. Sjetio sam se svih onih manje vrijednih talijanskih fizičara od Petrića koje smo učili, a naše nismo. Tada sam odlučio promovirati naše, hrvatske znanstvenike i njihova djela. Smatrao sam da je to najbolje učiniti u obliku kalendara.
              Presudna je bila 2005. godina, koja je proglašena godinom fizike na svjetskoj razini, pa je to trebalo nekako obilježiti. Godina fizike proglašena je povodom stote obljetnice četiriju Einsteinovih čudesnih postignuća:

  • specijalne teorije relativnosti
  • objašnjenja Brownovog gibanja
  • objašnjenja fotoelektričnog efekta i
  • čudesne najpopularnije formule E= mc2

Tako sam s učenicima napravio kalendar u kojemu smo prikazali velike svjetske znanstvenike: Aristotela, Galileja, Keplera, Arhimeda, Newtona, Kelvina, Mariju Curie, Einsteina, Boškovića, Ampera, Teslu i Joula. Kalendar su napravili Alen Tot, Sanela Bodiš, Mario Puškarić i Danijela Roland.
             2006. godina proglašena je godinom Nikole Tesle u Hrvatskoj i tim povodom napravili smo kalendar posvećen velikom izumitelju Tesli i njegovim genijalnih izumima koji su promijenili svijet. Ti izumi su: izmjenična struja, asinhroni motor, bežični prijenos energije, daljinsko upravljanje i drugi. Kalendar je osmislio Silvijo Kos. Te godine imali smo i prezentaciju „Nikola Tesla i suvremenici“, u kojoj smo predstavili rad Nikole Tesle i njegovih suvremenika Wilhelma Conrada Roentgena, Marka Twaina i Wolta Whitmana, Richarda Wagnera, Heinrica Rudolfa Hertza, Alberta Einsteina, Marie Curie, Gregora Mendela i Aleksandera Fleminga. Prezentaciju su priredili Saša Radmilović, Ivan Peretin, Dina Nemet, Gordana Vuk, Tin Stipeč, Ivan Špeh, Danijel Čižek, Matej Pofuk i Miodrag Beneš, a kasnije su se toj ekipi priključili Mario Jerbić i Nikola Dragojević. Pokuse su izvodili Goran Jorgić, Antun Matić, Danijel Bosanac, Silvijo Kos i Filip Milković. Kalendar školske 2006/2007. godine s ovim znanstvenicima napravili su Silvijo Kos i Filip Milković.
               U školskoj 2007/2008. godini na kalendaru smo predstavili Otona Kučeru i Andriju Mohorovičića. Oton Kučera je bio matematičar, fizičar i astronom i veliki popularizator prirodnih znanosti u Hrvatskoj. Osnivač je zvjezdarnice u Zagrebu, a kao predsjednik Matice Hrvatske izdavao je znanstveno popularna djela. Andrija Mohorovičić se istaknuo radom u meteorologiji, a osobito u seizmologiji, gdje je postigao velike rezultate na svjetskoj razini.
              2008/2009. školske godine predstavili smo glasovitoga hrvatskog znanstvenika Marina Getaldića. Najveće dosege postigao je u algebri i optici. Kalendar je napravio Hrvoje Jirsak.
              Godina 2009. proglašena je godinom astronomije na svjetskoj razini pa smo kalendar posvetili astronomiji i velikim astronomima Koperniku, Kepleru, Bracheu, Galileiu, Hubbleu i ostalima. Kalendar su napravili Aleksandar Živković i Ivan Nešković. Prezentacije o nebeskim tijelima i crnim jamama povijesti gibanja planeta napravili su Aleksandar Živković, Damir Striber i Domagoj Klement.
              Nastavljajući tradiciju obilježavanja obljetnica rođenja naših velikih znanstvenika, i ove godine smo napravili kalendar posvećen 300-toj obljetnici rođenja velikog Josipa Ruđera Boškovića, koji je rođen 1711 godine. Kalendar su napravili Domagoj Klement te Marin i Ivan Vuk.
              Josip Ruđer Bošković hrvatski je fizičar, matematičar, astronom, filozof, diplomat i isusovac. Najveće uspjehe imao je u području atomistike, gdje je pretpostavio da se tvari sastoje od sitnih čestica, između kojih djeluje Boškovićeva sila. Boškovićev model atoma preteča je Bohrovog modela atoma. Poznavajući elementarne čestice, možemo zaključiti koliko je Bošković bio u pravu i koliko je bio ispred svoga vremena. On je prvi odredio visinu troposfere. Odredio je rotaciju Sunca i izveo jednadžbu gibanja kometa. Prvi je govorio o neeuklidskoj geometriji. Tumačio je da treba uvesti i četvrtu dimenziju (vrijeme) u geometriju. U njegovu je čast jedan krater na Mjesecu nazvan njegovim imenom. U Zagrebu je 1950. godine osnovan institut za znanstvena istraživanja na području atomistike i dobio ime Ruđera Boškovića. Institut je osnovao naš veliki znanstvenik Ivan Supek. Sve ovo stoji napisano u ovogodišnjem kalendaru.

Dragan Klement, prof.


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju