preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

 

Izvješće sa šeste županijske Smotre  projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja - Virovitičko-podravska županija

 

Srednja škola Marka Marulića Slatina bila je 31. ožujka 2017. domaćin šeste županijske Smotre  projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.

Na smotri je predstavljeno pet projekata od kojih je povjerenstvo prva četiri predložilo za sudjelovanje na državnoj smotri. Svi učenici sudionici smotre dobili su kao poklon publikaciju „Osnove demokracije“, a smotru je promatralo i dvadeset učitelja i nastavnika, članova županijskog aktiva za Građanski odgoj i obrazovanje.

 

Predstavljeni projekti:

Osnovna škola

Predmetna nastava

1. projekt:

Slatki   MALI   Slatinčani

Voditeljica: Vera Menčik, mag. prim. educ., učitelj savjetnik

Škola: Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina

Učenici:

 1. David Cota, 5.a razred 
 2. Gala Brunović, 5.a razred
 3. Lana Kovačević, 5.a razred
 4. Lana Brdarić, 5.a razred

 

2. projekt:

Zabava je prava uz igranje društvenih igara

Voditeljica: Ljiljana Peretin, prof. učitelj savjetnik

Škola: Osnovna škola Josipa Kozarca, Slatina

Učenici:

 1. Elena Bićanić, 7.a razred
 2. Ivona Bosec, 7.b razred
 3. Noa Fazekaš, 6.b razred
 4. Venio Rulj, 6.a razred

 

Srednja škola

1. projekt:

Koš za koš

Voditelji: Sanja Špoljarić, prof. mentor i Matija Gosler, prof.

Škola: Srednja škola Marka Marulića Slatina

Učenici:

 1. Ana Kokoška,  3.a opće gimnazije
 2. Josip Hrženjak, 3.a opće gimnazije
 3. Karlo Matoković, 3.a opće gimnazije
 4. Lara Grahovac, 3.b opće gimnazije

 

2. projekt:

Pomoć pri osnivanju Dječjeg vijeća Grada Slatine

Voditeljica: Sanja Mrzljak Jovanić, mag. philol. croat

Škola: Srednja škola Marka Marulića Slatina

Učenici:

 1. Elena Batur,  3. ekonomist
 2. Ema Repić, 3. ekonomist
 3. Ivan Rešetar, 3. ekonomist
 4. Nives Čurić, 3. ekonomist

 

3. projekt:

Istraživanje i rješavanje problema lokalne samouprave – smanjenje broja općina i gradova

Voditelj: Krunoslav Kovačić, prof.

Škola: Gimnazija Petra Preradovića, Virovitica

Učenici:

 1. Ila Karlo, 1.a gimnazije
 2. Laura Fel, 3.b gimnazije
 3. Sven Blaževski, 3.d gimnazije
 4. Željko Romić, 3.c gimnazije

 

Prosudbeno povjerenstvo:

Silvija Štimac, prof., Srednja škola Marka Marulića Slatina

Martina Miler, prof., Industrijsko-obrtnička škola, Slatina

Dragan Zubak, prof. mentor, Srednja škola Stjepan Ivšić, Orahovica

 

Županijsko povjerenstvo:

Darko Špoljarić, mag. ing., ravnatelj Srednje škole Marka Marulića Slatina, predsjednik

Zorislav Jelenčić, prof. savjetnik,  Srednja škola Marka Marulića Slatina, član

Jasminka Viljevac, prof., Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, članica

 

Zorislav Jelenčić, profesor savjetnik
voditelj Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanja Virovitičko-podravske županije

 

Cijelo izvješće pročitajte na poveznici Izvješće sa šeste županijske Smotre  projekata.

 

DRŽAVNA SMOTRA

 

U subotu, 20. svibnja 2017. godine održana je Državna smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt Građanin. Naša škola je, kao i svake godine do sada, imala svoje predstavnike, a ovaj smo put, među preko 70 osnovnih i srednjih škola,  bili jedina škola sa čak dva projekta.

Projekti  s kojima smo nastupili na Državnoj smotri bili su Koš za koš (iz područja ekologije) učenika Karla Matokovića, Josipa Hrženjaka, Lare Grahovac, Ane Kokoške i Dore Nikšić uz mentorstvo profesorice Sanje Špoljarić i profesora Matije Goslera i Pomoć pri osnivanju Dječjeg gradskog vijeća (iz područja društvenog djelovanja) učenika Elene Batur, Ivana Rešetara, Eme Repić i Nives Čurić uz mentorstvo profesorice Sanje Mrzljak Jovanić.
 


Oba su projekta iznimno pohvaljena od strane sudaca zbog odličnih prezentacija, temeljite pripreme i originalnosti, što je vrlo značajna stvar za našu školu te poticaj za daljnji rad na ovim i drugim projektima. Učenici su u sklopu Državne smotre imali priliku posjetiti Hrvatski sabor te slobodno vrijeme provesti uživajući u ljepotama metropole.
 


Vratili smo se puni dojmova, a neke od njih možete pročitati u nastavku.

Ovogodišnje sudjelovanje na Državnoj smotri na mene je utjecalo jako pozitivno. Trudili smo se ostaviti što bolji dojam kod sudaca. Nakon našeg izlaganja pred komisijom, članovi su pohvalili našu prezentaciju i samu ideju projekta. Na kraju, sav trud i napor se isplatio.

Josip H.

 

 

Odlazak na državnu smotru iz građanskog odgoja i obrazovanja me se dojmio jer smo bili i u Hrvatskom saboru te u gornjogradskoj Gimnaziji. Nakon dobro odrađenog izlaganja našeg projekta imali smo pauzu za ručak koji je bio ukusan. Nakon toga smo imali slobodno vrijeme koje smo proveli u centru grada. Odlazak na državnu smotru je bio dobar jer smo se zabavili, ali smo nešto i naučili o Saboru.

Karlo M.

 

 

U subotu, 20.05.2017. u jutarnjim satima krenuli smo vlakom u Zagreb s našom profesoricom Sanjom Špoljarić. Odmah pri dolasku uputili smo se prema Hrvatskom saboru kojeg smo razgledavali uz pratnju vodiča i tako odmah naučili mnogo stvari bitnih za hrvatsku povijest. Nakon što smo završili sa Saborom, žurno smo krenuli prema gimnaziji gdje se održavala Smotra projekata GOO. Ponosno smo izložili svoj projekt za kojeg smo primili samo riječi hvale. Ostatak slobodnog vremena proveli smo uživajući u gradu Zagrebu nakon čega smo se uputili kući potaknuti i motivirani za nova ovakva iskustva.

Dora N.

 

Bila sam uzbuđena zbog natjecanja budući da je to bilo moje prvo takvo natjecanje. Užasno me zanimalo kako će to izgledati i bojala sam se da će nas iskritizirati, ali na kraju smo dobili same pohvale. Od silne treme nisam čula niti jednu riječ koju sam izgovorila, ali ipak je samo natjecanje bilo jedno lijepo iskustvo. Naučila sam nešto tijekom izrade plakata i prezentiranja. Mislim kako će mi sav taj rad pomoći pri daljnjem školovanju i pri razbijanju treme izlaganja pred drugim ljudima.

Lara G.


Smatram da sam iz područja građanskog odgoja naučila puno o tome kako se treba ponašati prema mlađima, kako razmišljati i pomoći drugima te kako u svim sferama života iskoristiti dobivena znanja iz područja građanskog odgoja. Shvatila sam da mi kao stariji dosta utječemo na živote onih mlađih i nadam se da sam ovim projketom ispunila očekivanja upravo mlađih generacija kojima će Dječje vijeće pomoći. Ovo je bilo jedno od boljih iskustava za mene.

Elena Batur


Sudjelovanjem u projektu te državnoj smotri gdje smo predstavljali naš projekt Pomoć pri osnivanju Djecjeg vijeća Grada Slatine, naučila sam puno novih i korisnih stvari. Bilo je to lijepo iskustvo za koje se nadam da ćemo ga i sljedeće godine proživjeti sa novim projektom koji ce nakon i ovoga biti ostvaren. Kada smo stigli u Zagreb i stali pred komisiju, dali smo sve od sebe kako bi što uspješnije izložili naš rad. Nakon izlaganja, dobili smo sve pohvale za uloženi trud i za izvrsnu ideju koju smo pronašli. Zahvaljujemo razrednici koja nas je podupirala kroz cijelo ostvarivanje ovog projekta.

Ema Repić

 

Dana 20. svibnja uputili smo se u Zagreb na državnu smotru projekata iz građanskog odgoja gdje smo trebali predstaviti naš razredni projekt Pomoć pri osnivanju Dječjeg vijeća Grada Slatine. U vlaku smo još ponavljali predstavljanje po posljednji put, a kada smo stigli u školu gdje smo trebali predstaviti projekt, osjećali smo napetost, ali smo to svjedno odradili onako kako znamo - najbolje! Nismo očekivali toliko pohvala za naš projekt i to nam je dalo vjetar u leđa da se nastavimo baviti tim područjem tako da za sljedeću godinu najavljujemo još jedan koji je već u pripremi i očekujemo istu reakciju. Državna smotra nam je bilo jedno lijepo iskustvo.

Ivan Rešetar

 

Sudjelovanjem u projektu građanskog odgoja stekla sam jedno lijepo iskustvo. Sve što smo radili, radili smo zajedno kao pravi tim. Nije bilo jednostavno, ali sav naš trud se isplatio. Na državnoj smotri uslijedile su samo riječi hvale i to me je motiviralo da sljedeće godine ponovno budem dio tog projekta i potaknem ostalu djecu na sudjelovanje. Zahvaljujem našoj razrednici koja nas je podupirala.

Nives Čurić


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju