preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Školska smotra projekata

Školska smotra projekata
iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja


Srednja škola Marka Marulića Slatina
17. veljače 2014.

1. projekt:
Al' se nekad dobro jelo!
Voditelj: Matija Gosler, prof.
Učenici:
Katja Živković , 1.a gimnazije
Marina Relatić, 2.b gimnazije
Monika Tokić, 1.a gimnazije
Višnja Šljivac, 3.b gimnazije

Školsko povjerenstvo predlaže projekt za sudjelovanje na Županijskoj smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.

Školsko povjernstvo:
Petar Žarković, prof. - predsjednik
Zorislav Jelenčić, prof.
Matija Gosler, prof.
Dario Vrbaslija, prof.

1. Al' se nekad dobro jelo!

Škola
Srednja škola Marka Marulića Slatina
Trg Ruđera Bošković 16,
33520 Slatina
Telefon: 033 551 449
Faks: 033 551 577
E-adresa: matijagosler2002@yahoo.com;
ss.marka.marulica@vt.t-com.hr

Tematsko područje
Zavičajni identitet kao dio nacionalnog domovinskog identiteta

Cilj projekta
Osvijestiti kulturološke vrijednosti zavičajne gastronomske ponude u sklopu nacionalnog identiteta i turističko-kulturnog sadržaja Hrvatske.

Voditelj projekta
Matija Gosler, prof.

Učenici
Katja Živković (1.a gimnazije), Monika Tokić (1.a gimnazije), Marina Relatić (2.b gimnazije), Višnja Šljivac (3.b gimnazije), Lucija Ivanac (3.a gimnazije), Lucija Fotez (3.a gimnazije ), Andrea Gregurić (3.a gimnazije), Lucija Butorac (4.b gimnazije), Antonija Peršić (4.b gimnazije), Lea Macinger (4.b gimnazije).
Prvih četvero učenika predstaviti će projekt na smotri, a rezervni članovi grupe su Lucija Ivanac, Lucija Fotez i Andrea Gregurić.

OPIS
Izbor i istraživanje problema

Turizam kao gospodarska djelatnost ima važnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu. Unutar grupe za demokratsko građanstvo naše škole razmišljali smo o turizmu u našem gradu i županiji te donijeli odluku o istraživanju turističko-kulturne ponude našeg grada i županije. Upoznali smo se s prirodnim turističkim ponudama, kulturnim spomenicima i manifestacijama naše županije. U brojnim prospektima nismo pronašli autentičnu gastronomsku turističku ponudu, stoga smo odlučili istražiti ovaj dio turističke ponude Virovitičko-podravske županije. U analizi jelovnika ugostiteljskih objekata uočili smo nedostatak autohtonih, zavičajnih jela i pića. Anketom u školi potvrdili smo postojanje autohtonih jela u domaćinstvima slatinskog kraja.

Moguća rješenja problema
Analiza ankete pružila nam je nekoliko mogućnosti u isticanju vrijednosti zavičajne gastronomske ponude u okviru turističko-kulturne ponude naše županije. One se temelje na upoznavanju turista s gastronomskom zavičajnom ponudom Grada i/ili Županije. 

  1. u razgovoru s predstavnicima turističke zajednice naše županije i grada ostvarena je suradnja u izdavanju knjige recepata zavičajnih autohtonih jela i pića našeg kraja i županije. U izradu knjige recepata uključile su se i lokalne općinske zajednice cijele županije.
  2. izrada jelovnika za ugostiteljske objekte koji nude smještaj turistima ili se nalaze u blizini turistički atraktivnih lokaliteta naše županije ili poslužuju prilikom odvijanja kulturnih manifestacija u gradu ili županiji. Jelovnici sadrže zavičajna autohtona jela i pića Grada i/ili Županije i na taj način upotpunjavaju kulturno-turističku ponudu.
  3. sudjelovanje ili organizacija smotre ili manifestacije u predstavljanju autohtonih jela i pića na prostoru Republike Hrvatske i/ili Europske unije. Poznavanje gastronomskih običaja ostalih prostora Hrvatske ili Europe pomaže u osnaživanju vlastitog domovinskog, ali i zavičajnog identiteta. Ujedinjeni u različitosti gastronomskog identiteta najbolji je primjer integracije Hrvatske u europske izazove.
     

Najbolji pristup rješenju problema
Izrada materijala poput knjige recepata autohtonih jela i pića našeg grada i županije smatramo najboljim pristupom upoznavanja turista s gastronomskim ponudama kraja. Upotpunjeno s jelovnicima u ugostiteljskim objektima čini cjelovitu ponudu dostupnom svakom turistu. Budući da moderni turistički dobronamjernici svoje destinacije određuju putem vizualnih informacija (internet, tv-prilozi, fotografije, preporuke,…) odlučili smo predstaviti dio gastronomske ponude grada i županije putem izrade dokumentarnog filma. Pri tome smatramo ovaj način oglašavanja najprimjereniji modernom putniku-turistu. Filmski sažeci predstavljeni na internetskim portalima imaju najveći udjel gledanosti i dostupnosti svim ljudima. Uklopljeni u mrežne stranice Grada i/ili Županije pomoći će vrednovanju autohtone gastronomske ponude.

Plan djelovanja
Uz pomoć turističke zajednice grada Slatine ideja o vrednovanju gastronomskog identiteta dobila je knjigu u obliku recepata jela slatinskog kraja i Županije virovitičko-podravske. Dio knjige predstavljen je na Međunarodnom sajmu Viroexpo u siječnju 2014. godine. Putem udruge mladih Krik ideja o poznavanju kulturno-turističkog identiteta, a time i gastronomske autohtonosti, predstavljena je u sklopu projekta međukulturne razmjene mladih iz Hrvatske i Španjolske. Grupa demokratskog građanstva naše škole izradila je dokumentarni film koji će biti prikazan na filmskom festivalu SLAFF u Slatini i drugim festivalima mladih amaterskih filmova, a sažetak će biti prikazan i na stranicama Turističke zajednice grada Slatine.


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju