preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Državna smotra projekata za ljudska prava

Srednja škola Marka Marulića Slatina predstavila je projekt Duhan – lokalno dobro, globalno zlo na Državnoj smotri projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Smotra je održana u prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba 20. svibnja 2013. godine.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje gosp. Vinka Filipovića te sudca Vrhovnog suda Republike Hrvatske gosp. Marina Mrčele, učenice naše škole Lucija Fotez, Andrea Gregurić, Lucija Ivanac i Marina Relatić, zajedno s mentorom Matijom Goslerom, obišle su prostorije Hrvatskoga Sabora.


Otvaranje državne Smotre projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo

U ime prosudbenog povjerenstva (u sastavu B. Šarić, J. Kraljić Cmrk i V. Hrvoj) učenice su predstavile projekt Duhan – lokalno dobro, globalno zlo. Nakon rasprave i afirmativne podrške povjerenstva i nazočnih učenika i mentora drugih škola, u dvorani Gradske skupštine Grada Zagreba učenicama su uručne pohvalnice za rad na projektu i sudjelovanju na smotri. Na taj je način naša škola po drugi put sudjelovala na državnoj razini iz izvannastvanog, a od ove godine i eksperimentalnog programa, za razvoj kompetencija i vještina iz demokratskog građanstva i građanskog odgoja.


Predstavnici Srednje škole Marka Marulića Slatina na državnoj Smotri

Prvi put na Državnoj smotri projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo naša je škola imala člana prosudbenog povjerenstva. Županijski koordinator za demokratsko građanstvo i građanski odgoj, profesor savjetnik Zorislav Jelenčić, sudjelovao je na smotri vrednovanjem projekta drugih škola. Andrea, Marina i dvije Lucije nastavljaju dalje u smjeru razvoja navedenih kompetencija i vještina te nakon pozitivnih iskustava ove školske godine predlažu nove projekte za sljedeću školsku godinu.


Lucija, Marina, Lucija i Andrea


Uspješna smotra projekata demokratskoga građanstva

Učenici naše škole jedini su u Virovitičko-podravskoj županiji pripremili projekte iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo pa je i županijska smotra projekata u petak održana u našoj školi. Kroz četiri projekta učenici su se pozabavili problematikom zdrave prehrane, uzgoja duhana, homoseksualnom orijentacijom i odnosom prema drukčijima te očuvanjem zavičajne baštine.

Svaka skupina učenika pojasnila je izbor teme, predstavila svoj istraživački rad, navela moguća rješenja problema, istaknula najbolji pristup rješenju i obrazložila plan svoga djelovanja.
Učenici trećeg razreda u programu za zanimanje ekonomist Tatjana Josipović, Dino Hrgetić, Nino Turopoli i Marija Čavić, pod vodstvom prof. Sanje Mrzljak Jovanić, predstavili su projekt „Zdrava prehrana“. Oni su samostalno proveli istraživanje o prednosti zdrave prehrane i saznanjima što činimo svome tijelu ako izostanu zdrava prehrana i tjelesna aktivnost. Učenici su napravili analizu podataka, proučili niz zakona, internetskih stranica i objavljenih tekstova u tiskanim medijima, zatim su intervjuirali ljekarnika, liječnika i nutricionista, razgovarali sa članovima obitelji, prijateljima, poznanicima, ali i nepoznatim ljudima o njihovim prehrambenim navikama. Najboljim pristupom rješenju problema smatraju učenje o pravima, mogućnostima i odgovornostima koje se tiču zdravog života i zdravih prehrambenih navika.


Učenici prvih razreda opće gimnazije Andrea Gregurić, Lucija Fotez, Lucija Ivanac i Marina Relatić, pod vodstvom prrof. Matije Goslera, svojim projektom „Duhan – lokalno dobro, globalno zlo“ žele ukazati na gospodarsku važnost duhanske proizvodnje u kontekstu regionalnog razvoja i poduzetničkih potencijala. S obzirom da je čovjek slobodno i razumno biće, koje donosi samostalnu odluku o korištenju, upotrebi ili konzumiranju svih vrsta proizvoda, učenici se zalažu za tržišno pravo slobodne proizvodnje i distribucije svih vrsta proizvoda u Republici Hrvatskoj.

Učenici 2.a razreda opće gimnazije Ana Brtan, Filip Felbar, Goran Trifunović i Ivan Toni Vujić, pod vodstvom prof. Zorislava Jelenčića, razmatrali su problem homoseksualnosti u međuljudskim odnosima kroz projekt „Što je pogrešno s gejovima“. Oni žele potaknuti racionalnu raspravu o ustaljenim predrasudama i stereotipima prema određenim skupinama, životnim stilovima i orijentacijama pa su odlučili snimiti kratki film i njime popularizirati svoj stav o slobodi seksualne orijentacije.

„Očuvanje zavičajne baštine – ponos i predrasude“ naziv je projekta koji su pripremili gimnazijalci Eva Balković (2.b.), Igor Suhi (3.b), Nikolina Ljekaj (2.b) i Višnja Šljivac (2.b) pod vodstvom prof. Darija Vrbaslije. Učenici ukazuju na veliko značenje očuvanja zavičajne baštine, s posebnim osvrtom na folklornu tradiciju, i pokreću održavanje smotre folklora dječjih skupina.


Županijsko povjerenstvo predložilo je predstavljanje svih četiriju projekata na državnoj smotri.


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju