preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Državna smotra projekata za ljudska prava

Srednja škola Marka Marulića Slatina predstavila je projekt Duhan – lokalno dobro, globalno zlo na Državnoj smotri projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Smotra je održana u prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba 20. svibnja 2013. godine.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje gosp. Vinka Filipovića te sudca Vrhovnog suda Republike Hrvatske gosp. Marina Mrčele, učenice naše škole Lucija Fotez, Andrea Gregurić, Lucija Ivanac i Marina Relatić, zajedno s mentorom Matijom Goslerom, obišle su prostorije Hrvatskoga Sabora.


Otvaranje državne Smotre projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo

U ime prosudbenog povjerenstva (u sastavu B. Šarić, J. Kraljić Cmrk i V. Hrvoj) učenice su predstavile projekt Duhan – lokalno dobro, globalno zlo. Nakon rasprave i afirmativne podrške povjerenstva i nazočnih učenika i mentora drugih škola, u dvorani Gradske skupštine Grada Zagreba učenicama su uručne pohvalnice za rad na projektu i sudjelovanju na smotri. Na taj je način naša škola po drugi put sudjelovala na državnoj razini iz izvannastvanog, a od ove godine i eksperimentalnog programa, za razvoj kompetencija i vještina iz demokratskog građanstva i građanskog odgoja.


Predstavnici Srednje škole Marka Marulića Slatina na državnoj Smotri

Prvi put na Državnoj smotri projekata za ljudska prava i demokratsko građanstvo naša je škola imala člana prosudbenog povjerenstva. Županijski koordinator za demokratsko građanstvo i građanski odgoj, profesor savjetnik Zorislav Jelenčić, sudjelovao je na smotri vrednovanjem projekta drugih škola. Andrea, Marina i dvije Lucije nastavljaju dalje u smjeru razvoja navedenih kompetencija i vještina te nakon pozitivnih iskustava ove školske godine predlažu nove projekte za sljedeću školsku godinu.


Lucija, Marina, Lucija i Andrea


Uspješna smotra projekata demokratskoga građanstva

Učenici naše škole jedini su u Virovitičko-podravskoj županiji pripremili projekte iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo pa je i županijska smotra projekata u petak održana u našoj školi. Kroz četiri projekta učenici su se pozabavili problematikom zdrave prehrane, uzgoja duhana, homoseksualnom orijentacijom i odnosom prema drukčijima te očuvanjem zavičajne baštine.

Svaka skupina učenika pojasnila je izbor teme, predstavila svoj istraživački rad, navela moguća rješenja problema, istaknula najbolji pristup rješenju i obrazložila plan svoga djelovanja.
Učenici trećeg razreda u programu za zanimanje ekonomist Tatjana Josipović, Dino Hrgetić, Nino Turopoli i Marija Čavić, pod vodstvom prof. Sanje Mrzljak Jovanić, predstavili su projekt „Zdrava prehrana“. Oni su samostalno proveli istraživanje o prednosti zdrave prehrane i saznanjima što činimo svome tijelu ako izostanu zdrava prehrana i tjelesna aktivnost. Učenici su napravili analizu podataka, proučili niz zakona, internetskih stranica i objavljenih tekstova u tiskanim medijima, zatim su intervjuirali ljekarnika, liječnika i nutricionista, razgovarali sa članovima obitelji, prijateljima, poznanicima, ali i nepoznatim ljudima o njihovim prehrambenim navikama. Najboljim pristupom rješenju problema smatraju učenje o pravima, mogućnostima i odgovornostima koje se tiču zdravog života i zdravih prehrambenih navika.


Učenici prvih razreda opće gimnazije Andrea Gregurić, Lucija Fotez, Lucija Ivanac i Marina Relatić, pod vodstvom prrof. Matije Goslera, svojim projektom „Duhan – lokalno dobro, globalno zlo“ žele ukazati na gospodarsku važnost duhanske proizvodnje u kontekstu regionalnog razvoja i poduzetničkih potencijala. S obzirom da je čovjek slobodno i razumno biće, koje donosi samostalnu odluku o korištenju, upotrebi ili konzumiranju svih vrsta proizvoda, učenici se zalažu za tržišno pravo slobodne proizvodnje i distribucije svih vrsta proizvoda u Republici Hrvatskoj.

Učenici 2.a razreda opće gimnazije Ana Brtan, Filip Felbar, Goran Trifunović i Ivan Toni Vujić, pod vodstvom prof. Zorislava Jelenčića, razmatrali su problem homoseksualnosti u međuljudskim odnosima kroz projekt „Što je pogrešno s gejovima“. Oni žele potaknuti racionalnu raspravu o ustaljenim predrasudama i stereotipima prema određenim skupinama, životnim stilovima i orijentacijama pa su odlučili snimiti kratki film i njime popularizirati svoj stav o slobodi seksualne orijentacije.

„Očuvanje zavičajne baštine – ponos i predrasude“ naziv je projekta koji su pripremili gimnazijalci Eva Balković (2.b.), Igor Suhi (3.b), Nikolina Ljekaj (2.b) i Višnja Šljivac (2.b) pod vodstvom prof. Darija Vrbaslije. Učenici ukazuju na veliko značenje očuvanja zavičajne baštine, s posebnim osvrtom na folklornu tradiciju, i pokreću održavanje smotre folklora dječjih skupina.


Županijsko povjerenstvo predložilo je predstavljanje svih četiriju projekata na državnoj smotri.


Škola za život
Kalendar za 2020./2021.

Raspored zvona


Pano tjedna

Učenice 2. a razreda opće gimnazije Marija Pongračić i Ivona Benko izradile su za obilježavanje Dana frankofonije tematski pano u predvorju škole koji je privukao brojne poglede.

Instagram
 

Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠ K O L S K I V R T


Školska zadruga

Pronađite nas i na:


Korisni linkovi

CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju