preskoči na sadržaj

Srednja škola Marka Marulića Slatina

Uvođenje e-učenja

Timski rad = Projekt

U vrijeme recesije i manjka sredstava za unaprjeđivanje nastavnog procesa i nabave suvremenih pomagala u nastavi, natječaji Europske unije izvrsna su prilika da se namaknu potrebna sredstva. Početkom studenoga 2009. u našoj školi formiran je projektni tim, sa zadatkom osmišljavanja i realiziranja atraktivnog projekta koji je kandidiran na natječaju „Implementacija novih kurikuluma“ u sastavu IV komponente IPA za unaprjeđivanje ljudskih resursa. Rok za dovršenje projekta bio je 18. prosinaca 2009. do 15 sati. Projektni tim, sastavljen od nastavnika naše škole i predstavnika Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije VIDRA, osmislio je i razradio ideju profesora Siniše Grahonje o uvođenju e-učenja u našoj školi. Na pripremnim sastancima tijekom studenoga članovi tima dobili su zadatke, poput prikupljanja ponuda za nabavu računalne opreme i odgovarajućeg namještaja za učionice, ponude za osposobljavanje nastavnika za e-poučavanje i učenje engleskoga jezika, te zadatke vezane za izradu i prijevod projektne građe. Važna propozicija za prijavitelje projekta bio je pronalazak partnera (partner škola, lokalna i regionalna uprava i sl.) koji bi sudjelovali u realizaciji projekta. Našoj školi partneri su Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice i Virovitičko-podravska županija.

 

Što se želi postići provođenjem e-učenja?

Opći cilj e-učenja u svrhu poboljšanja nastavnih procesa u strukovnim programima u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina i Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice je unaprijediti znanja i vještine učenika strukovnih škola za stvaranje konkurentnog gospodarstva sukladno potrebama tržišta rada, odnosno unaprjeđenje nastavnog procesa i postizanje kvalitetnijeg obrazovanja srednjoškolskih učenika strukovnih programa te omogućavanje boljih uvjeta za nastavak njihova školovanja za zanimanja u skladu s potrebama tržišta rada. Kontinuirano strukovno obrazovanje treba pružiti mogućnosti stjecanja kompetencija važnih za daljnji profesionalni razvoj pojedinca, ali i porast znanja i inovativnosti društva. Svoj razvoj Republika Hrvatska temelji na jačanju znanja i vještina, te razvoju ljudskih potencijala. Znanje i vještine postaju najveći kapital, a osobe sa znanjem i vještinama vode ka društvenom napretku. Strukovno obrazovanje je u funkciji razvoja profesionalnih i za posao bitnih kompetencija koje moraju zadovoljiti potrebe modernog, konkurentnog i fleksibilnog tržišta rada, spremnog na brze promjene. Mora i poduprijeti uspon pojedinca na takvom tržištu rada. Time se nameće potreba za drugačijim pristupom učenja i poučavanja, primjenom drugačijih metoda i postupaka rada u nastavnom procesu, te novim kompetencijama nastavnika. Projekt „Uvođenje E-learninga u svrhu poboljšanja poučavanja učenika strukovnih programa“ iznio je tri specifična problema s kojima se suočava Srednja škola Marka Marulića Slatina, a s nekima i škola partner. Prvi problem je needuciranost nastavnika za rad s učenicima korištenjem modernih pristupa poučavanja i suvremene tehnologije. Drugi problem je nedovoljno poznavanje engleskog jezika većeg dijela nastavnika, a koji je potreban za osuvremenjivanje nastave (nedovoljno korištenje Interneta). I treći problem je nedostatak materijalnih uvjeta za suvremene nastavne metode. Da bi se riješili prvi i drugi problem potrebno je educirati nastavnike strukovnih programa, a nabavkom potrebnih materijalnih pomagala riješio bi se i treći problem. Odobravanjem traženih sredstava putem ovog projekta u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina stvorili bi se potrebni uvjeti za stručno obrazovanje učenika većih kompetencija i konkurentnijih na tržištu rada.
Nakon sedam tjedana napornog rada cijelog tima, posao u izradi, prijevodu i propisno pakiranje svih materijala dovršen je 18. prosinca u 12 sati i poslan na navedeni natječaj. Rezultati natječaja bit će poznati do početka sljedeće školske godine, ali bez obzira na ishod, iskustvo u pripremi i izradi projektne dokumentacije vrlo je vrijedno i znamo da ćemo pokušati opet s nekom novom idejom.

Kata Vidaković, prof.


Raspored zvona


 

Word of the week

 

Quote of the week

 
Pano tjedna


Na satu Latinskog jezika učenici 2.a i 2.b razreda opće gimnazije dobili su zadatak da pročitaju tekst Smrt ispod Vezuva i onda ga slikovno prikažu. Na ovaj način ostvarena je međupredmetna korelacija između Latinskog jezika, Povijesti, Geografije i Likovne umjetnosti. Aktivnost je osmislio profesor Zorislav Jelenčić.

 

Instagram
Školska zadruga "SLATINA"

Škola na društvenim mrežamaŠkolska zadruga

Pronađite nas i na:


Š K O L S K I V R T


CMS za škole logo
Srednja škola Marka Marulića Slatina / Trg Ruđera Boškovića 16, HR-33520 Slatina / www.ss-mmarulica-slatina.skole.hr / ured@ss-mmarulica-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju