Radionica izrade prehrambenih suvenira
Autor: Sandra Bošnjak, 2. 6. 2021.
Radionica izrade prehrambenih suvenira potaknuta je inicijativom učenika agroturističkog usmjerenja koji u sklopu Praktične nastave iz ugostiteljstva obrađuju temu „Prehrambeni suveniri u agroturizmu“.
Radionica je zamišljena kao ciklus više radionica u kojima će učenici pod vodstvom prof. Brigite Jurlina osmišljavati i proizvoditi prehrambene suvenire koje će učenici promorvirati na svom budućem turističkom seoskom obiteljskom gospodarstvu.
Prva radionica obrađuje temu „Izrada domaće tjestenine“.
Na ovoj radionici učenici su u Praktikumu kuharstva proizvoditi svježu tjesteninu sa različitim aromatičnim biljem i povrćem koji se može naći u svakom seoskom vrtu.
Svježu skuhanu tjesteninu upotrijebiti će kao prilog ili sastavni dio nekog svog budućeg jela koje će u menu karti ponuditi gostu. Drugi dio svježe tjestenine će osušiti i prezentirati gostu kao prehrambeni suvenir uz odgovarajuću priču i priloženu recepturu.
Prva radionica obuhvaća izradu 3 različite vrste tjestenine pored stola gosta sa jajima iz slobodnog uzgoja na obiteljskom gospodarstvu:
1.Tjestenina sa aromatičnim biljem
2.Tjestenina sa rajčicom
3.Tjestenina sa srijemušem
Brigita Jurlina, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.