Radionica izrade prehrambenih suvenira
Autor: Sandra Bošnjak, 16. 6. 2021.
Radionica izrade prehrambenih suvenira potaknuta je inicijativom učenika agroturističkog usmjerenja koji u sklopu Praktične nastave iz ugostiteljstva obrađuju temu „Prehrambeni suveniri u agroturizmu“.
Radionica je zamišljena kao ciklus više radionica u kojima će učenici pod vodstvom prof. Brigite Jurlina osmišljavati i proizvoditi prehrambene suvenire koje će učenici promorvirati na svom budućem turističkom seoskom obiteljskom gospodarstvu.
Druga radionica obrađuje temu “Proizvodnja gvirca“
Na ovoj radionici učenici su u Praktikumu kuharstva pripremali sve komponente za proizvodnju poznatog alkoholnog pića od meda gvirca ili medovine (vino od meda) koje može sadržavati 10-12 vol.% alkohola.
Med koji su učenici koristili za proizvodnju gvirca je med iz pčelinjaka našeg učenika pčelara Dominika Kapetanovića.
Sirovine za proizvodnju gvirca
- Med
- Selecionirani vinski kvasci
- Prokuhana voda
Brigita Jurlina, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.