GASTRO SUVENIR – POVEZIVANJE PREHRANE, TRADICIJE I STOČARSTVA
Autor: Sandra Bošnjak, 25. 10. 2021.
Kako se Istrijani diče sa svojim tartufima i hladno prešanim maslinovim uljem od kojih su napravili razne proizvode, tako i mi Slavonci imamo svoj specijalitet kojemu svake godine raste i potražnja i cijena, a to su čvarci.
Čvarci imaju status autohtonog hrvatskog proizvoda s geografskim podrijetlom, a proizvod su tradicionalnih slavonskih svinjokolja.Nekada je čvaraka bilo u izobilju, danas ih nema i zbog toga postižu za vrijeme svinjokolja astronomsku cijenu.
Najkvalitetniji i najskuplji čvarci ( cijena oko 300 kn/kg) proizvedeni su od leđnog masnog tkiva crne slavonske svinje Fajferice uzgojene na ekološki način u prirodnom okruženju i šumama Slavonije.
Sitniji čvraci koji nisu oku privlačni nisu se u slavonskim domaćinstvima nikada bacali, prerađivali su se u paštete i namaze.
Zbog toga, kako se ova tradicija ne bi zaboravila, učenici su na vježbama iz nastavnog predmeta Izrada autohtonog suvenira u sa prof. B Jurlina i prof. Stočarstva G. Tomšić napravili slavonsku deliciju „Namaz od slavonskih čvaraka“.
Osnovna namirnica za proizvodnju ove delicije bili su čvarci „Mesoprerade“ iz Slatine.
Prof. Brigita Jurlina
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.