Predavanjem prof. Željke Venus započelo provođenje projekta „ Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“
Autor: Sandra Bošnjak, 4. 11. 2021.
Početak realizacije projekta „Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“ je upravo na 20. listopada kada se obilježava Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Prof. Venus održala je predavanje o marketingu jabuka i upoznala učenike sa načinima realizacije projekta.
Kroz predavanje učenici su upoznati sa mogućnostima kreiranja novih proizvoda od jabuka te načinima njihove promocije kako bi razvijali svoje poduzetničke sposobnosti i pronašli svoje mjesto na tržištu nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja.
Cilj projekta je izrada „zdravog“ proizvoda. Stvaranje vlastitog proizvoda od prirodnih sirovina slatinskog kraja.
Želimo potaknuti male proizvođače na OPG-ovima, da iskoriste posebnosti biološkog bogatstva našega kraja - voće koje uspijeva na ovim prostorima pretvoriti u nove, atraktivne proizvode primjenjive u gastro - turističkoj ponudi! Promicanje ideja o tome kako voće našega kraja upotrijebiti za stvaranje novih proizvoda, doprinos je ukupnom razvoju gospodarstva. Temelje za budući turistički razvoj potrebno je postaviti što ranije – jačanje poduzetničkog duha provoditi u cjelokupno odgojno – obrazovnom radu (tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja).
Namjena aktivnosti je ponuditi učenicima zdravu grickalicu u našoj školi. Doprinijeti razvoju turizma u destinacijskom pristupu. Povezivati naše obrazovne institucije s privatnim sektorom. Motivirati mlade za rad u poljoprivredi i agroturizmu i razvijati poduzetnički duh učenika. Suradnja svih struka naše škole, i razvoj svjesnosti o značenju timskog rada učenika i njihovih nastavnika različitih profila.
U projektu, učenici i nastavnici stekli bi kvalitetnu edukaciju kako praktično iskoristiti pogodnosti vlastitog okružja u turističke svrhe, ali i veliko iskustvo u projektiranju ideja za EU fondove.
Projekt ćemo realizirati kroz edukacije, radionice, izlaganja, posjete, izradu čipsa, promidžbenih materijala, recepata, izrada i oslikavanje pakiranja, sudjelovanje na sajmovima i izložbama …
Vrednovanje će se izvršiti na prezentaciji proizvoda nakon kušanja. Pozvani kušači popunit će upitnik o dojmovima, rezultate bismo objavili na Facebook i web-stranici škole.
Nakon degustacija neposrednim upitima i komentarima te putem ankete sudionici će iskazati svoje mišljenje o kvaliteti proizvoda i njegovoj stvarnoj primjeni.
Željka Venus, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.