Predavanje prof. Jasne Asić, u sklopu projekta „ Čips od jabuke – zdrava grickalica za naše učenike“
Autor: Sandra Bošnjak, 4. 11. 2021.
Profesorica Jasna Asić održala je 20. listopada 2021. godine, zanimljivo predavanje za učenike članove školske zadruge Slatina. Tema predavanja bila je Mirisi i okusi jabuka. Prof. Asić upoznala je učenike sa porijeklom jabuke i njezinom rasprostranjenošću, voću koje potječe iz južnog Sibira i Azije otkuda je stiglo u Europu. Jabuka je članica porodice ruža (Rosaceae) i danas se u svijetu uzgaja nekih 7500 različitih sorti.
Posebno je istaknula važnost jabuke u našoj prehrani i njezina nutritivna svojstva. Kombinacijom različitih okusa i aroma, jabuka pruža svojevrsni užitak uz istovremenu blagodat po zdravlje organizma. Zdravstvene dobrobiti jabuke ne dolaze samo iz vlakana, vitamina i minerala koje sadrži već i iz fitonutrijenata koji djeluju kao snažni antioksidanti. To su kvercetin i drugi polifenoli koji značajno pridonose sveukupnim antioksidantskim svojstvima jabuke.
Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus. Nizom primjera i korisnih savjeta prof. Asić želi potaknuti učenike na što veću zastupljenost jabuka u njihovoj prehrani. Predavanje je završila preporukom konzumiranja čipsa od jabuke umjesto nezdravih grickalica.
Željka Venus, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.