OD POLJA DO STOLA NA EKOLOŠKI „ STARINSKI“ NAČIN
Autor: Sandra Bošnjak, 26. 8. 2022.
Domaću ekološku pasiranu rajčicu učenici 3. raz. agroturističkog usmjerenja proizveli su na vježbama iz ljetne stručne poljoprivredne i ugostiteljske prakse.
Zrele i ukusne plodove rajčice ubrali su u školskom plasteniku i poljoprivrednom gospodarstvu kako bi proizveli pasiranu rajčicu tradicionalnim postupkom.
Očišćena rajčica kuhana je u kotlu na otvorenom, a jednostavnim postupkom pasiranja u njoj su sačuvani svi nutricionistički važni elementi kao što su pektin, celuloza, likopen i organske kiseline.
Pasirana rajčica termički je obrađen pasterizacijom čime je izbjegnuto dodavanje konzervansa, a ujedno je očuvana tekstura i gustoća proizvoda.
Svoj proizvod „Pasiranu rajčicu“ učenici će tijekom nastavne godine koristiti na vježbama iz nastavnog predmeta Kuharstvo za pripremu umaka, variva, juha, i ostalih priloga za jela.
Prof. Brigita Jurlina
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.